Nejsme Babišova firma, nejsme Agrofert! Desítky tisíc lidí žádaly demisi premiéra

Lidé se "vyzbrojili" mnoha transparenty
Zobrazit fotogalerii (2)
 

Na Václavském náměstí v Praze se konala demonstrace za odstoupení premiéra Andreje Babiše (ANO). Podle organizátorů ze spolku Milion chvilek pro demokracii se jí účastní 60 000 až 80 000, dle policie 50 000 lidí. Minutou ticha demonstranti uctili zastřelené v Ostravě. Série demonstrací se budou konat až do 19. prosince.

Milion chvilek půlhodinovým programem na Václavském náměstí a následným pochodem centrem Prahy na hlavní nádraží vyzval Andreje Babiše k odstoupení z funkce předsedy vlády. Vadí jim, že je v neustálém střetu zájmů a navíc je opět trestně stíhaný v kauze Čapí hnízdo.

Navíc předseda vlády nedávno lhal, když tvrdil, že do Prahy nedorazil audit Evropské komise. Ten hovoří o neoprávněném čerpání dotací pro firmy předsedy vlády, čímž porušil české i evropské předpisy o střetu zájmů.

Firma jednoho muže

Lidé si na Václavák přinesli transparenty s nápisy jako "Všetci kradnú, iba já čerpám" či "Na vši patří petrolka, na Babiše kriminál".

Jedna z hlavních tváří Milionu chvilek pro demokracii Benjamin Roll prohlásil, že Česká republika se stává firmou jednoho muže. Na to se mu od demonstrantů dostalo odpovědi „Nejsme Agrofert!“ nebo „Nejsme jeho firma!“ Původně se mělo pískat, používat klaksony či bubny. Vzhledem k tragédii v Ostravě však toto bylo odvoláno.

Protestující se tak omezili na transparenty jako „Všetci kradnú, iba já čerpám” či „Na vši patří petrolka, na Babiše kriminál”. Demonstrace budou pokračovat i příští týden. V pondělí se mají konat ve 120 obcích kromě Prahy a krajských měst. V úterý se pak má opět zaplnit Václavské náměstí v Praze a ve čtvrtek se má demonstrovat v krajských městech.