Praha promění Budějovickou. Zřízená komise vypracuje projekt

 

Vedení hlavního města se začne zabývat budoucností Budějovického náměstí na Praze 4. Město zřídilo komisi, která bude mít na starosti vypracování projektu proměny okolí metra C Budějovická. Projekt by měl vyjít dle předběžných odhadů na 10,1 milionu korun. Vyplývá to z dokumentu, který dnes schválili pražští radní.

Hlavní město letos na konci února získalo stavební povolení na rekonstrukci terasy nad stanicí metra, která byla kvůli havarijnímu stavu předloni v lednu dočasně zcela uzavřena, některé části jsou stále nepřístupné.

Komise by měla nalézt odpovědi na otázky celkového rozvoje okolí metra. To znamená, že bude pracovat jak s potřebami a požadavky radnice čtvrté městské části, tak dopravního podniku (DPP) i soukromých vlastníků. Zpracován bude také plán řešení dopravy.

Základní dohoda všech aktérů má být podle schváleného dokumentu hotova letos v červnu. Následovat bude mimo jiné hrubá ekonomicko-funkční studie proveditelnosti a letos v říjnu má být připraven 3D prezentační model jednotlivých řešení. Finální dokument bude hotov v červnu 2021.

Vedení města

Vedení Prahy již začalo řešit rekonstrukci zmíněné terasy přímo u stanice metra, která je v havarijním stavu. Vybudována byla v roce 1977 a nebyla nikdy opravena. Problémem je například zatékání do konstrukce. Havarijní stav je známý od roku 2010. Stavba navíc právně nikomu nepatřila. Teprve v roce 2013 úředníci radnice Prahy 4 rozhodli, že patří hlavnímu městu.

Pasáž u jižního výstupu z metra nechala Praha předloni 22. ledna uzavřít. Tři dny předtím byl uzavřen výstup z metra. Magistrát chtěl terasu zbourat. Po téměř deseti měsících ji nechal podepřít vzpěrami, které jsou u východu z metra dosud, a jižní výstup z metra byl opět otevřen. Uzavření pasáže se od začátku nelíbilo DBK. S ním město bezvýsledně jednalo o možném odprodeji terasy obchodnímu centru. Proti uzavření se tehdy postavila také radnice Prahy 4.

KAM DÁL: Vylidněné centrum Prahy. Léčba koronavirem vyřešila problém s krátkodobým bydlením.