Přečkají minipivovary koronavirus? Pro mnohé bude patrně smrtící

Pivovary mají problémy - hospody zavírají příliš brzy
 

Koronavirus zasahuje do všech oblastí života a do té podnikatelské pak v míře, jakou jsme si před rokem vůbec nedokázali představit. Jak jsou na tom pivovary, jejichž obrat závisí na situaci ve společnosti, na možnosti lidí scházet se i na mnoha dalších okolnostech? 

Dočasně zavřelo nebo výrazně omezilo výrobu zhruba 20 minipivovarů, majitelskou strukturu pak změnilo od nástupu pandemie koronaviru zhruba 30 těchto podniků, sdělil prezident Českomoravského svazu minipivovarů Jan Šuráň. Zatím se tak nepotvrdil jeho jarní odhad, podle kterého mělo změnit majitele nebo zavřít 40 procent z českých malých pivních producentů. V ČR bylo před příchodem pandemie kolem 500 minipivovarů. Krize ale podle něj teprve přichází.

Krize teprve přichází

„Krize v centrech turistických měst teprve nastává. Rezervy se vyčerpaly, státní pomoc nefunguje a propad tržeb stále trvá. Například centrum Prahy je na 15 až 20 procentech obvyklých příjmů v tomto období. Omezování otvírací doby tuto situaci jenom prohloubí, ale i bez toho by to nebylo o moc lepší. Dokud tady nebudou turisté a dokud budou vystrašení Češi sedět doma, tak se nic nezmění,“ uvedl prezident svazu. Omezení oslav nebo zrušení firemních večírků je pak podle něj už jenom hřebíkem do rakve české hospody.

Dva týdny dalších problémů

Restaurace a bary budou musejí od čtvrtka své prostory zavírat ve 22:00, opatření má být v platnosti dva týdny. Ministr zdravotnictví Roman Prymula (za ANO) dnes potvrdil již v úterý avizované omezení, podrobnosti zveřejní na webu ministerstva. Pod vlivem alkoholu v restauracích a barech jsou lidé více v kontaktu a nedodržují rozestupy, řekl. Další mimořádná opatření se budou týkat kadeřnictví a holičství. Nebudou zavřená, ale dostanou další pokyny pro provoz.

KAM DÁL: Doktor Karel Nešpor radí, jak přečkat podzimní vlnu koronaviru: pomoc přinese pár snadných kroků.