Škoda usiluje o výrobu elektromotoru nebo převodovky pro hybridy

Pro Škodovku by byla zakázka velmi prestižní záležitostí
 

Automobilka Škoda Auto usiluje o získání nového produktu od koncernu Volkswagen. Firma by mohla získat výrobu elektromotoru nebo převodovky pro hybridní vozy. Produkty by se měly vyrábět v závodě ve Vrchlabí na Trutnovsku, je ale možné, že součásti by se vyráběly také v Mladé Boleslavi.

Nový produkt by podle odborů pomohl vytížit vrchlabský závod. Ve Vrchlabí by se pak investovalo do přístavby a také do modernizace nyní nevyužitých hal. "Ale než začneme stavět, musíme mít příslib od Volkswagenu. Nyní vedeme intenzivní jednání a jakmile proběhnou výběrová řízení, tak se chopíme staveb. Preventivně ale staré haly budeme systematicky vylepšovat už nyní," řekl člen představenstva Michael Oeljeklaus.

Jde o prestiž

Získání nové převodovky by pro Škodovku bylo velice prestižní, jde totiž o sofistikované zařízení, které si vyžaduje náročnou a čistou výrobu. Převodovka pro hybridní vozy v sobě kombinuje automatickou převodovku, trojitou spojku a elektromotor. To představuje nové procesy jako například výrobu rotoru, vinutí či hydraulické části.

Škoda již získala výrobu baterií pro hybridní vozy, která letos začala v Mladé Boleslavi, a také tyto baterie postupně nahradí jejich nová generace. I tu by firma ráda vyráběla. Zároveň se v Mladé Boleslavi chystá výroba vlastních elektrických SUV.

Stále roste

Závod společnosti ve Vrchlabí slaví letos 155. výročí svého založení v roce 1864. Od roku 1946 tu česká automobilka nejprve vyráběla automobily, v roce 2012 bývalou výrobu vozů během 18 měsíců výrazně zrekonstruovala a přeměnila továrnu na moderní závod na výrobu komponentů. Dnes zhruba 1 000 zaměstnanců na úpatí Krkonoš denně vyrobí přibližně 2 200 automatických převodovek s přímým řazením DQ 200.

Škoda Auto loni dodala na světový trh 1,25 milionu aut. Provozuje tři výrobní závody v České republice, vyrábí v Číně, Rusku, na Slovensku, v Alžírsku a Indii, většinou prostřednictvím koncernových partnerství, dále na Ukrajině a v Kazachstánu ve spolupráci s lokálními partnery. Je aktivní na více než 100 trzích.