Úřady v Praze ruší úřední hodiny. Bojí se koronaviru

Úředníci logicky chtějí co nejmenší osobní styk
 

Úřady práce v Praze omezují kvůli riziku šíření koronavirové nákazy úřední hodiny. V úterý a ve čtvrtek zůstanou dočasně pobočky všech pražských městských částí a Prahy-východ i západ zavřené. Otevřeno budou mít jen v pondělí, ve středu a v pátek. Běžný provoz ale zůstává v pražském krajském úřadu práce.

Praha patří k místům v republice, kde se nákaza šíří nejvíc. Na semaforu rizika má metropole od minulého pátku červenou barvu.

V pondělí a ve středu budou mít úřady práce otevřeno od 8:00 do 17:00. V pátek budou úřední hodiny od 8:00 do 11:00, ale jen pro zapsání nových nezaměstnaných do evidence, pro přijímání nových žádostí o dávky či pro pozvané.

Chránit to má všechny

Podle zastupujícího ředitele Úřadu práce ČR Viktora Najmona má opatření chránit klienty i úředníky. Dávky a podpory by se měly vyřizovat a vyplácet v řádném termínu, uvedl Najmon.

Podle mluvčí úřadu Kateřiny Beránkové mohou lidé s pracovišti komunikovat elektronicky. Formuláře jsou na webu. K podání žádostí a podkladů je ale potřeba datová schránka či elektronický podpis. Pokud lidé dokumenty odešlou e-mailem bez nich, musí vše poslat ještě poštou, nebo přinést a potvrdit osobně.

Úřad podle Beránkové na svém webu a facebooku zveřejňuje videa s návody k vyplňování tiskopisů a s informacemi o nároku na dávky. Na dotazy odpovídá i virtuální asistent na stránkách úřadu či call centrum s bezplatnou linkou 800 779 900.

KAM DÁL: Vzpomínka na velkého závodníka: Hele, je tu i Břetislav Enge zvaný Švéd.

Klíčová slova: