Kanjam – pohodová hra pro každého, pro vytrvalé i schůdná cesta mezi evropskou špičku

Jedničkou v Kanjamu jsou Spojené státy, kde sport také v 80. letech vznikl
 

Možná, že jste si ten sport už nevědomky někdy vyzkoušeli. Nepotřebujete k němu mnoho a ve venkovních prostorách si ho zahrajete prakticky kdekoliv.

 

Jednoduchý, finančně nenáročný a vhodný pro všechny

 

Kanjam je nekontaktní sportovní hra s létajícím talířem a dvěma plastovými koši. Ty jsou od sebe vzdáleny 15 metrů. Hrají proti sobě dva dvoučlenné týmy, jejichž cílem je hodit disk od jednoho koše a zasáhnout, případně se trefit, do koše stojícího naproti. U něj už čeká spoluhráč, který může frisbee podle potřeby tečovat. Vítězí dvojice, která první dosáhne 21 bodů.

 

Disk je zakázáno chytat

„Průměrná délka zápasu je pět minut. Konec může ale být klidně už po prvním hodu, jestliže se hráči povede tzv. instant win. Jde o situaci, ve které hráč hodí frisbee přímo do koše bez teče spoluhráče,“ doplňuje Jan Schwarzer, předseda České asociace Kanjamu a mistr Evropy z roku 2014.

 

Trefit se do postraní štěrbiny kanjamu nebo přímo do jeho horního otvoru o průměru 42 centimetrů (létající talíř má průměr 28 centimetrů), není právě jednoduché. Proto jsou obodovány i pokusy, po kterých frisbee neskončí uvnitř koše. Konkrétně, za hod, ve kterém tečující hráč přesměruje disk a trefí kteroukoliv část kanjamu, získává tým jeden bod. Pokud házející hráč zasáhne koš i bez pomoci spoluhráče, připisuje si dvojice body dva.

 

Výhodou tohoto sportu je, že se dá hrát prakticky kdekoliv

Tři z celkových 21 bodů dvojice ukrojí, jestliže tečující hráč přesměruje disk dovnitř koše. Pokud tým překročí stanovenou hranici bodů, jsou body dosažené v této hře odečteny od současného stavu a hra pokračuje. Například, když má jeden tým 20 bodů a hodí „Bucket“ (3 body), stav se snižuje na 17.

 

 

 

Staň se mistrem, zván je kdokoliv

 

"Hru doporučujeme všem zájemcům starším 12 let, menší děti mohou od talíře bolet dlaně," říká Jan Schwarzer

Česká asociace Kanjamu pořádá otevřenou ligu, seriál šesti turnajů konaný po celé republice. „Turnaje jsou otevřeny všem. Nejsou potřebné žádné předchozí zkušenosti. Občas se stává, že turnaj vyhraje dvojice, která  ho hrála vůbec poprvé,“ vysvětluje Jan Schwarzer. „V Evropě je kanjam novým sportem. Začni hrát kanjam a pronikni do evropské špičky,“ dozvíte se jednu ze zajímavostí, stejně jako další doplňující informace na webových stránkách sportu kanjam.cz.

 

„Je to pohodový sport, ve kterém nejde primárně o výkon, ale o pohodu a požitek ze hry. Zároveň ale kanjam rozvíjí techniku, reakci a správné rozhodování. Například stolní tenisté využívají kanjam jako doplňkový sport,“ dodává na závěr Jan Schwarzer.

 

Kanjam už znáte. Víte ale, co je to ringet? Seznamte se. To je RINGET. Je v Čechách nový.
Klíčová slova: