Komunisti z Číny jsou - takoví jiní!

Damien Hirsch, dvojí tvář česko-čínského partnerství
 

říká ministr Zaorálek, který se, stejně jako premiér Sobotka, prezident Zeman, předseda senátu Štěch a poslanec Hamáček, snaží zuby nehty deklarovat, že oni si s Dalajlámou nezadali a nezadají. 

Čínské velvyslanectví totiž oficiálně vyjádřilo nelibost nad tím, že se někteří čeští politici setkali a mluvili s Dalajlámou, který navštívil tento týden Českou republiku. Prvním z těchto neposlušných politiků, kteří Dalajlámu přijali, byl český ministr kultury Daniel Herman a budiž mu za to dík. Dalajláma je letitým trnem v patě čínského komunistického impéria. Je považován za nejvyššího představitele Tibetu, země pokořené a spolknuté čínským molochem. Lidská práva je totiž něco, na co se v Číně opravdu nehraje. Čínský občan je pouze mikrosoučástkou v obrovské mašinerii. Staví se dálnice a domek Číňana překáží? Odpoledne se vrátí domu a najde jen rozvaliny. Musí dát přednost státnímu zájmu. Tibeťané samostatně? Nepřichází v úvahu, uděláme z nich Číňany, a to za každou cenu!

Dalajláma je duchovní vůdce Tibeťanů. Každý dalajláma je těmi, kteří ho uznávají, považován za reinkarnaci předchozího dalajlámy a zároveň za emanaci Avalókitéšvary bódhisattvy soucitu. Současný 14. dalajláma je Tändzin Gjamccho, který od roku 1959 žije v exilu v indické Dharamsale.

Čína ekonomicky roste, je považována za továrnu světa. Díky tomu se mají Číňané lépe, než se měli, jejich životní úroveň stoupá. Pořád jim však vládne nelítostný režim, který se beztrestně nekritizuje. Režim, jehož zástupci, usazení na ambasádě v Čechách, nás napomínají a kontrolují, zda se náhodou nebavíme s někým nepatřičným. S někým, kdo třeba Čínu kritizuje. To by se nemělo! A tak naši vrcholní představitelé spěchají s prohlášením, ve kterém se distancují od......čeho vlastně? Rozmluv se stárnoucím duchovním a filosofem? Mužem, jehož morální kredit je nezpochybnitelný? Co tento duchovní může ohrozit? Naše marginální dovozy do Číny? Turismus k čínskému moři nebo do čínských hor? Naši vrcholní, výše jmenovaní politici jsou z čínského strašení vyděšení a raději si nechají od čínských komunistů kontrolovat s kým, kde, jak a kolikrát se setkají, mluví nebo přátelí.

Děkuji za aktivity morálně zdravých politiků, kteří se s Dalajlámou setkali a mluvili s ním. Z poníženosti, upocenosti a podlézavosti našich vrcholných představitelů mne jímá hrůza.
A pokud pouhá návštěva dalajlámy vyvolá rozkol v česko-čínských vztazích, má smysl tyto vztahy rozvíjet?