Vendulka utěšitelka z Básníků prošla peklem. Napadli ji psi a zmrzačili ji

Osud ji těžce zkouší
Zobrazit fotogalerii (2)
  |   osobnost

Byla krásná, plná života. Muži po ní šíleli, ženy chtěly být jako ona. To se ale během chvíle změnilo. Evě Jeníčkové se zhroutil život. Vendulka utěšitelka z Básníků se roky dávala dohromady po útoku pitbulů. Dokonce rehabilitovala na trenažeru NASA. Šťastný konec se možná konečně blíží.

Chtěla se prosadit v Hollywoodu, ale pohořela. Když se však vrátila do České republiky, přišla daleko větší rána. V roce 2018 venčila Eva Jeníčková svého psíka Giolu. Napadli ji dva pitbulové. Jeden ji „pohazoval“ vzduchem, druhý se jí zakousl do levé nohy. Jejich majitelé nezasáhli, místo toho zbaběle utekli. Herečka se musela sama doslova doplazit domů, kde si konečně zavolala pomoc.

Samozřejmě trpěla obrovskou bolestí. Ta ale neustupovala ani po několika týdnech, její stav se naopak ještě zhoršoval. Lékaři jí doporučili výměnu kyčle, ona odmítla. Budoucnost ukázala, že to bylo správné rozhodnutí. Později se totiž dozvěděla, že pokud by operaci akceptovala, asi by skončila na invalidním vozíku.

Světlo na konci tunelu

Příčiny jejího stavu byly totiž jinde. Jeníčková měla totiž natržené svaly v pravé kyčli, odtržený hýžďový sval a tři zadní hamstringy, které sice byly stále spojené s pánví, ale hrozilo jejich utržení prakticky kdykoli. To znamenalo, že se ke všemu přidala i vyhřezlá ploténka a další potíže spojené s tím, že její svaly v podstatě nefungovaly.

Věci se však konečně začaly řešit. Jako první přišla na řadu transplantace šlachy od dárce, která připevnila hýžďový sval. Tři měsíce rekonvalescence a přišla další rána – došly peníze na zákroky a veškeré další nutné kroky. Zadlužila se, vydělávala pouze online výukou, což ale moc neneslo. Ne nadarmo se však říká, že v nouzi poznáte přítele. 

Konkrétně Venetia Phillipová založila sbírku s tím, že vybere 50 tisíc dolarů na další léčbu. Dobrá věc se povedla. Herečka mohla začít využívat speciální přístroj vyvinutý NASA pro stav beztíže. Ten pomáhá vyvažovat tělesnou hmotnost a posiluje svalstvo. Herečka se v podstatě učila znovu chodit. Trvalo dlouhé čtyři roky, než i ona začala věřit tomu, že se znovu postaví na nohy. Cesta však ještě není definitivně u konce.

Americký sen

Málokdo dnes ví, že se Jeníčková toužila prosadit za velkou louží. Už v 80. letech odletěla do USA na Fulbrightovo stipendium. Tam studovala tanec, herectví a zpěv. Divadlo pak hrála ve Švýcarsku, v Hamburku, poté se vrátila do Spojených států. Přes rok účinkovala v muzikálu Ragtime v Los Angeles. Pokud jde o filmy a seriály, pod jménem Ava Jansen se objevila hlavně v menších rolích.

V rodné zemi byla mnohem úspěšnější. Už v roce 1982 si zahrála ve Sněženkách a machrech. O rok později si „střihla“ krásnou Vendulku ve filmu Jak básníci přicházejí o iluze. Objevila se i v pohádce Rumburak a dalších filmech. Americký sen si tedy nesplnila. Přesto za sebou nechala ve filmové branži nesmazatelnou stopu. A co si budeme povídat, nejdůležitější je zdraví. Všichni jí přejí, aby byla zase stoprocentně v pořádku. Určitě si to zaslouží.

Zdroje: redakce, blesk.cz, ahaonline.cz

KAM DÁL: Rovný chlap Rudolf Hrušínský komunistům nepodlehl. Porevoluční politika mu ale zkrátila život.

Klíčová slova: