6 tipů na kvalitní knihy o finanční gramotnosti

Každý člověk by měl mít alespoň základní povědomí o finanční gramotnosti
  |  Komerční sdělení

Čím dál tím více lidí se domnívá, že finanční gramotnost by se měla vyučovat jako samostatný předmět na školách. Už na základní škole by podle odborníků mělo být dítě schopno vhodně nakládat se svěřenými penězi a mělo by vědět, jakou mají peníze cenu. Bohužel, pro mnoho mladých lidí je finanční gramotnost neznámým pojmem a ani někteří dospělí nemají dostatek informací. Získat je mohou ale z několika celosvětově známých knih, které jsou do jisté míry svými přístupy převratné. Po jakých knihách k tomuto tématu se v knihkupectví poohlédnout?

Naprosto každý člověk, téměř bez výjimky, by měl mít alespoň základní povědomí o finanční gramotnosti. Měl by znát, jak spravovat své peníze, jak je zhodnocovat, a naopak jakým investicím se zdaleka vyhnout. Důležité je orientovat se v názvosloví z finanční oblasti – například vědět, co jsou spořící účty, termínované vklady, státní dluhopisy apod.

Začít s výukou finanční zodpovědnosti mohou rodiče už tím, že budou svému dítěti dávat kapesné a budou ho učit se získanými penězi hospodařit. Posloužit k tomu může například studentský účet nebo dětský účet, který zajišťuje dostatek volnosti pro mladého uživatele, ale zároveň umožňuje rodičovskou kontrolu.

K čemu se vůbec finanční gramotnost hodí a proč se věnovat jejímu studiu alespoň z dostupné literatury? Pochopitelně čistě z praktického hlediska. V současnosti se během života asi sotva člověk vyhne půjčkám, hypotékám, použití bankovního účtu. Srovnání půjček půjde člověku mnohem lépe, když bude vědět specifika jednotlivých typů půjček, bude vědět, co má na svědomí úroková sazba, co znamená RPSN nebo jaký poskytovatel je důvěryhodný a naopak. Pomoci případně mohou i různé srovnávače půjček a specializované weby, například stránka www.navigatoruveru.cz.

Vyšší úroveň finančních dovedností a vyšší ekonomické myšlení pomáhá lépe investovat finanční prostředky a zhodnocovat je. I z „obyčejného“ neekonoma se může stát vysoce postavený byznysman, který díky své píli a obchodnímu talentu založí velmi dobře profitující obchodní společnost. A mimo jiné i o tom pojednávají některé z vybraných knih o finanční gramotnosti:

1. George Mikes: Jak být chudým

První titul nabízí v podstatě spíše antiplán, jak se stát úspěšným a bohatým. Ironickým, vtipným stylem autor popisuje, co nedělat, aby se člověk stal majitelem velkého bohatství. Kritizuje vlastnictví rozsáhlého majetku, kritizuje bohatství a dává návod k tomu, jak postupovat, aby se člověk nestal majetným. Ve své podstatě ale dává návod na přesný opak.

2. Kate Northrupová: Peníze – milostný příběh

Zajímavý pohled na vztah k penězům nabízí kniha Peníze - milostný příběh od autorky Kate Northrupové. Přirovnává vztah k penězům k lidským vztahům. Obojí je totiž potřeba opečovávat. Některé lidské vztahy lze jednoduše opomenout (peníze utratit), jiné vztahy je zapotřebí hýčkat (spořit). Stejně jako lidské vztahy mají své vzestupy a pády, stejně tak lze určité výkyvy pozorovat i ve finanční oblasti. Autorka v knize popisuje mimo jiné i vlastní cestu k finanční nezávislosti a popisuje lidské činnosti a chování, které brání vydělávat více peněz či ušetřit z příjmu.

3. Robert T. Kiyosaki: Bohatý táta, chudý táta

Další kontroverzní kniha o finanční gramotnosti se nazývá Bohatý táta, chudý táta. Jedná se v podstatě o autobiografii. Autor v knize zmiňuje svého otce, sečtělého a velmi inteligentního člověka, který ale celý svůj život nedokázal získat větší bohatství. A jako protiváhu ke svému otci uvádí příklad otcova kamaráda, který nedostudoval ani střední školu, a přesto vybudoval úspěšné obchodní impérium. Kniha poukazuje především na rozdíly v myšlení bohatých a chudých lidí. Stala se terčem kritiky mnoha známých osobností, a naopak mnoho celebrit se vyjádřilo, že s prezentovanými názory z knihy souhlasí. Kniha se označuje za povinnou četbu těch, kteří chtějí být finančně nezávislí. Není třeba se knihy a nepříliš běžného tématu obávat, čtivá forma lapí do svých spárů leckoho, ne nadarmo se z knihy stal světový bestseller.

4. Curtis Faith: Cesta želvy

A další světový bestseller, tentokrát podle skutečné události. Hlavními hrdiny jsou vybraní jedinci (v angličtině označováni jako Turtles = želvy), kterým američtí investoři poskytli každému jeden milion dolarů a ukázali jim své obchodní dovednosti. Titul porovnává kroky těch, co uspěli, s těmi, kterým úspěch nevydržel. Popisuje se zde tajemství spekulantů a burzovních obchodníků.

5. Petr Syrový: Investování pro začátečníky

Základní informace o dostupných finančních produktech nabízí „učebnice“ z vydavatelství Grada. Poskytuje informace, jak poznat vhodnou investiční příležitost, kdy se hodí jaký finanční produkt a zkrátka udává základní informace z oblasti financí. Kniha Investování pro začátečníky je určena především pro neekonomy a podle toho je také napsána. Autor dává návod k prvním investorským krůčkům. Čerpá z více jak dvacetiletých zkušeností v roli poradce běžným investorům.

6. Jesús Huerta De Soto: Rakouská škola

Ekonomové rakouské školy předpověděli hospodářskou krizi několik let zpět, ale také Velkou hospodářskou krizi 30. let. Jejich myšlenky a makroekonomické názory tak mají jistě co říct i v současnosti a nemělo by se na ně zapomínat. Kniha prezentuje poznatky výrazných osobností rakouské školy - Mengera, Misese, Kirznera, Hayeka, Rothbarda a dalších. Ideální čtivo pro ty, kteří chtějí včas předpovědět další hospodářský propad.

 

 

Klíčová slova: