Chyby v legendárních českých filmech: Klasiku sice neznechutí, ale bijí do očí

Místa natáčení Chalupářů ve Višňové dnes připomínají informační tabule
Zobrazit fotogalerii (2)
  |   zajímavost

Všichni je známe, většina z nás je miluje. Jsou to klasiky, které jsou ozdobou české kinematografie. Jenže chyby se nevyhnuly ani těmto snímkům. Některé jsou celkem úsměvné a člověk si říká, proč je tvůrci neodstranili. Ne, že byste se přestali dívat. Ale je to prostě velká škoda.

Kdo by neznal legendární Noc na Karlštejně! Asi to byl tahák už během natáčení v roce 1973 a kdekdo byl zvědavý. Vždyť hned na začátku filmu, kdy se koná slavnost na volném prostranství u lesa, kolem projede člověk na kole oblečený do montérek. Třeba si odskočil z nějaké stavby, aby nasál atmosféru. A stal se díky tomu „nesmrtelným“.

Není to ale jediná „bota“, která se stala. Na konci snímku se Vlastimil Brodský – coby Karel IV. – nazve Otcem vlasti. Jenomže tohoto panovníka takto tituloval až jistý učenec nad jeho hrobem. Mimochodem, není to jediná anomálie z „budoucnosti“. Všimli jste si třeba, že Jaromír Hanzlík coby Pešek má na zádech zip? Ten se však na šatech objevil až v roce 1913.

„Záhady“ za Rudolfa II.

Kdo by neznal historickou komedii Císařův pekař – Pekařův císař? Už natáčení se ale potýkalo s problémy. Vyměněn byl režisér a téměř polovina castingu. Film se však zdárně dokončil i díky (na tu dobu) nevídanému rozpočtu 27 milionů korun. I když, zdárně... Jak se to vezme.

Třeba takový Ernest Alessandro Scotta čte hebrejský nápis na oživení Golema zleva doprava. Hebrejské písmo se však čte zprava doleva. Nebo když Matěj spadne do hladomorny a pak plave, jako zázrakem po chvíli z vody vyleze úplně suchý. A to na něj ještě shora vylili vědro vody. A všimli jste, že když Golem prorazí zeď, na kraji obrazovky je vidět mizející muž s trámkem, který zřejmě posloužil jako beranidlo?

Nemluvě o tom, že na konci filmu vidíme krátký záběr na Prahu. Obdivujeme Chrám sv. Mikuláše či Národní divadlo. V době Rudolfa II. však tyto stavby rozhodně nestály. Tím spíš anténa na jedné ze střech. Zkrátka na snímek s tak štědrým rozpočtem je těch „nedorazů„ až příliš.

Chalupáři nejsou bez kazu

Pojďme se podívat ještě na Chalupáře. I tam se totiž vloudily chybičky. Faktem ale je, že tento seriál, který se na obrazovkách poprvé objevil 23. listopadu 1975, si získal neuvěřitelnou popularitu a dodnes se na něj dívají lidé napříč generacemi.

Je tedy asi jedno, že Vladimír Menšík, coby řidič autobusu, který za natáčení dostal na tu dobu ohromujících 108 tisíc Kčs, autobus vůbec neřídil. A v jednom záběru se nepovedlo uhlídat pohled na profesionála, který bral tuhle práci za něj. Ve stejném díle se objevil herec Vítězslav Černý. Ten se však objevil i v díle předcházejícím, ovšem jako jiná postava.

Pozorný divák si jistě všiml i toho, že během výletu do Prahy Dáša Fuchsová v podání Jiřiny Bohdalové drží velký měkký balíček zabalený v kostkovaném papíru. V metru ale už drží balíček hranatý. A například ve třetím díle Operace se postava Josefa Bláhy těžce zraní na motocyklu. Nicméně následující den po nehodě je v pořádku a baví se u autobusu s Čihákem. Je to jen několik chyb, seriál jich jinak nabízí opravdu hodně. Ale co, vlastně je to úplně jedno...

Zdroje: redakce, csfd.cz, fbd.cz, ahaonline.cz, aktualne.cz

KAM DÁL: Zločiny podle filmů: Nelítostné činy, jako je třeba vysávání krve z lidí nebo reálný Vřískot.

Klíčová slova: