Největší pohromy světa. Jedovatý plyn zabíjel tisíce a smrtící oheň, kterému nešlo uniknout

Bhópálská katastrofa měla na svědomí až 25 tisíc mrtvých
 

Nedávný výbuch dusičnanu amonného v libanonském hlavním městě Bejrút způsobil šok, děs a smrt. Město se během vteřiny proměnilo v apokalyptické kulisy jako z filmu. V minulosti se však odehrálo hned několik mnohem větších pohrom, které stály život tisíce lidí. O jakých je řeč?

Souhrn nešťastných pohrom vylučuje ty události, které vznikly se záměrem škodit. Teroristické útoky ani válečné operace tak v tomto článku nenajdete. Jedná se převážně o pohromy, jež má na svědomí osudová chyba či sama příroda.

Největší námořnická katastrofa

Jen několik dní před Vánoci se odehrála v roce 1987 ta úplně největší námořní katastrofa v moderních dějinách. Stalo se tak mezi Manilou a ostrovem Leyte, kdy se srazil filipínský trajekt Doňa Paz a tanker Victor. Následný požár si vyžádal neuvěřitelných 4 386 obětí na životech.

Jeden z faktorů, který přispěl k tak vysokému číslu mrtvých, byl fakt, že měla loď oficiální kapacity 1 565. Ty však pravidelně porušovala a v tomto případě bylo na lodi více jak 4 tisíce civilistů. Údajně loď v té chvíli kormidloval nezkušený plavčík a kapitán popíjel v lodní jídelně. Do boku trajektu narazil malý tanker s 8 800 barelů ropných látek. Ty se vznítily a lidé uhořeli.

Černobyl

Když v dubnu roku 1986 proběhla havárie a následně výbuch jednoho ze čtyř reaktorů jaderné elektrárny v ukrajinském Černobylu, Evropě hrozila opravdu globální katastrofa. Posoudit, kolik konkrétně lidí v důsledku této nehody zemřelo, je prakticky nemožné.

Informace zamlčel socialistický režim a hlavně následná radiace mohla způsobit přímo i nepřímo velké množství případů rakoviny. V roce 2005 hovoří zpráva Černobylského fóra asi o 4 tisících mrtvých. Jejich počet však může mnohokrát vyšší.

Smrtelný plyn

Jedna z největších tragédií osmdesátých let byla bezesporu nehoda, která se odehrála v indickém Bhópálu v roce 1984. V pobočce amerického chemického koncernu Union Carbide uniklo do ovzduší 27 tun smrtelně jedovatého plynu MIC.

Oficiální číslo zemřelých postupně přerůstalo a v důsledku největší známé průmyslové havárie v historii zemřelo až 25 tisíc lidí. Během tří dnů zemřelo přibližně 8 tisíc lidí v Bhópálu a jeho okolí. Na vině bylo zásadní zanedbání stavu továrny, která byla časovanou bombou. Celé události ani nepřispěl fakt, že koncern byl postaven v hustě zabydlené části města.

Výbuch muničního skladu

Největší město západoafrické Nigérie Logos zažilo noční můru v roce 2002. Po sérii explozí muničního skladu zemřelo víc jak tisíc lidí. Podle oficiálního stanoviska vlády se celá událost odehrála kvůli nešťastné náhodě. Požár údajně vypukl v nedalekém bistru a plameny následně přešly do sousední budovy, kde armáda skladovala granáty, náboje, protirakétové střely a bomby.

Velké množství lidí se v panice pokusilo zachránit tím, že skočí do hlubokých vod kanálu Oke Afa, ale právě zde zemřelo hned několik stovek lidí. Muniční sklad stál ve velmi hustě obydlené rezidentní čtvrti. Celá tragédie byla také chvíli spojována s možným pokusem o převrat režimu, ale to bylo později popřeno.

KAM DÁL: Vlivné ženy minulosti. Svobodomyslná Milena Jesenská a její platonický vztah s Franzem Kafkou

 

Klíčová slova: