Wohnouti oslavili v Kralupech nad Vltavou své koncertní devatenáctiny

GotHigh
Zobrazit fotogalerii (12)
 

Regionální kapely na programu Zelenýho zákalu doplnili headlineři, kapela Wohnout, kteří 27. června 2015 slavili 19. výročí od svého historicky prvního koncertu.

V sobotu 27. června sice panovalo proměnlivé počasí s dešťovými přeháňkami, nicméně to většinu účastníků festivalu neodradilo, aby si hudební odpoledne a večer užili. Program koncertů se mírně posunul z toho důvodu, že jedna z kapel vypadla z programu kvůli zranění jejich člena. Festival Zelenej zákal má na Kralupsku již více, než desetiletou tradici. V loňském roce se ovšem z finančních důvodů neuskutečnil. 

Zahrály tu regionální rockové kapely, i kamarádi Wohnoutů

Jako první vystoupila rocková kapela GotHigh z Kralup nad Vltavou, kterou tvoří pět muzikantů. Jejich vystoupení sledovalo jen několik diváků, protože louka se lidmi začala zaplňovat až v průběhu odpoledne. Následovalo vystoupení kralupské punkrockové kapely Družba, která v září oslaví patnáct let na scéně a 5. září zahrají Raft Campu Veltrusy.

Družbu na pódiu vystřídaly  Vlasatý Žárovky Členové této zavedené, i když zřídkakdy vystupující hudební formace, pocházejí z Kralup a z Nelahozevsi. Čtvrtá v pořadí byla kralupská skupina Rozkouřenej cipísek, která stojí i za organizací letošního ročníku. Zpěvák Jirka "Hagrid" Richter celý festival uváděl a bubeník Roman Čermák je podepsaný pod jeho organizací. Po nich následovala středočeská hard rocková kapela SPUPS, jež vznikla v roce 2002.

Mikrofonu se po SPUPS ujal zpěvák a basák kapely lety mimo (rock - electronica) Lukáš "Looky" Klofec. Současní členové této hudební formace, jež vznikla v devadesátých letech, pocházejí z Letů, Mimoně a Nelahozevsi. Jsou spřízněnou a spřátelenou kapelou Wohnout, kteří se stali tahouny letošního ročníku festivalu. Lety mimo mají na svém kontě již deset alb a písničky jako Electra, Chemie (klip se natáčel v Kralupech nad Vltavou) či Válka světů.

Před Wohnout zahrála ještě punkrocková kapela De Bill Heads z Turnova se necelými pěti tisíci fanoušky na facebooku, kteří budou čile koncertovat přes celé léto po ČR. 25. července vystoupí na Točníku a 12.září ve Mšeně u Mělníka.

Wohnouti oslavili devatenáctiny a přizvali na podium malou tanečnici

Wohnout přišli na řadu ve 22 hodin a zpěvák Matěj Homola přivítal všechny "sympaťáky ve tmě". Několik stovek lidí si vychutnalo pohodovou atmosféru, kterou Wohnouti svou muzikou na Zeleným zákalu vytvořili. Pod podiem vznikl kotel, ve kterém tančily i malé děti. Pracovník ochranky chtěl tančící lidi  zpacifikovat, ale Matěj Homola přerušil vystoupení a zeptal se, proč je nenechá být, když jenom tančí. Jednu z malých tanečnic z kotle si vzali k sobě na podium, kde po chvíli ostychu začala tančit, a dokonce ji pražská kapela zapojila do svého vystoupení a představila jako svou novou zpěvačku. Během hodinového koncert zazněly písničky Rayda, Zpěvák na inzerát, Vrátnej, Bárbíno? a samozřejmě nechyběl na závěr hit s 9 miliony zhlédnutí na serveru YouTube, kterým je Svaz českých bohémů. Matěj Homola také kralupským fanouškům prozradil, že přesně před 19 lety měli Wohnout svůj první koncert.

Hrálo se až do noci, doprovodný program a afterparty proběhla na BIG SHOCK stagi

Jako předposlední přišel na řadu Fousatej hat, rocková kapela hrající převzaté písně s vlastními texty. A úplně nakonec veltrusko-kralupská kapela JEBUTO, jež zahrála songy od kapely Krucipüsk, která vznikla na začátku 90. let v Liberci.  Na vedlejší BIG SHOCK stage truck v průběhu zvučení kapel probíhal doprovodný program, kde probíhala trial show Martina Šimůnka, BMX show a v noci hrál DJ Bassakr. Akrobacie a triky na kolech sklidily obrovský potlesk, protože se na malém podiu vystřídali úspěšní mladí Češi, kteří získali mnohá ocenění v této disciplíně. Zelenej zákal zkrátka zaznamenal v letošním roce úspěch i přes nepřízeň počasí.