Posázavští veteráni pojedou až v novém roce

Na náměstí v Ondřejově přicestovalo více jak šest desítek auto a moto veteránů
 

Posázavský klub historických vozidel uzavřel letošní sezonu závodem. Na start Ondřejovské osmičky přicestovalo více jak šest desítek automobilových a motocyklových veteránů.

„Začátek a cíl akce je na náměstí v Ondřejově, které je zároveň i středem osmičkovité trati,“ vysvětluje Jiří Pastor důvody, jak závod přišel ke svému jménu. „Veteráni nejprve dojedou do Pyšel, odkud se vrátí zpět sem na náměstí. Tady splní první dovednostní úkol. Jejich cesta bude dále pokračovat do Jevan, kde se naobědvají a splní zvláštní test šikovnosti. Poté přijedou znovu do Ondřejova,“ informuje dále předseda Posázavského klubu historických vozidel o propozicích soutěžního klání.

 

Krása z 20. století

Ještě než se veteráni začali řadit ke startovní čáře, zaplnili parčík před kostelem svatého Šimona a Judy. Desítkám diváků se tím naskytla příležitost prohlédnout si vozidla detailněji a pohovořit s jejich majiteli.

 

Trať závodu vedla krajinou Posázaví
Zobrazit fotogalerii (6)

 

Zajímavou scenérii na ondřejovském náměstí navíc znásobovali jezdci v dobovém oblečení. Mezi nimi se vyjímal s vozem Volkswagen Kübelwagen z roku 1941 Aleš Kulhavý, který na sraz přicestoval v uniformě německého vojáka. Sestavu historických artefaktů doplňovaly i makety tehdejších střelných zbraní, které měl položené na zadním sedadle. Z rádia vozu se navíc linuly tóny písně Lily Marlen. „Jedná se o originál. Vůz mám od roku 1978, kdy byly ještě k sehnání. Dnes už se ale povětšinou můžete setkat s replikou,“ vysvětloval Aleš Kulhavý, který byl na svůj sběratelský kousek právem pyšný.

 

„Jsme do toho zapálení. Našeho veterána si hledíme už po tři generace,“ nenadělal dlouhé řeči starší sourozenecký pár, který závod absolvoval v českém vozidle Aero 30.

 

Aleš Kulhavý ve svém Volswagen Kübelwagenu z roku 1941

 

Jde především o srandu

Vítězství v závodě nebylo důležité. „Hlavní je, aby se majitelé veteránů projeli. Když už je vlastní a udržují, tak ať mají možnost se i projet,“ zmiňuje pravý účel setkání Jiří Pastor. Předseda Posázavského klubu historických vozidel byl spokojený s účastí veteránů i s končící 15 sezonou v historii klubu. „V pořadatelském sboru se nově začali angažovat lidi, kteří to do té doby nedělali. Nám, co závody pořádáme od začátku, už pomalu docházely nápady. Máme teď i více času se věnovat závodníkům,“ vysvětlil na závěr Jiří Pastor, který zve další majitele veteránů na otevřené akce klubu v příští sezoně.

 

 

Klíčová slova: