Archeologové v blázinci vykopali neoznačený hrob. Žlučník jim vyrazil dech

Nebylo výjimkou, že pacienti byli svázáni v místnostech bez větrání a tepla
Zobrazit fotogalerii (2)
  |   zajímavost

Před sto lety zemřela v blázinci žena. Což by nebylo nic moc zvláštního, kdyby doslova v sobě neschovávala něco tak vzácného, že to moderní archeology dlouho mátlo. V kosterních pozůstatcích totiž odborníci objevili tvrdý předmět ve tvaru vejce. „Jedná se o tzv. porcelánový žlučník,“ uvedl pro Čtidoma.cz historik Dalibor Moravec, který si prohlédl fotografie ze hřbitova v Austinu, hlavním městě amerického státu Texas.

„Porcelánový žlučník“ je natolik vzácný nález, že archeologům vyrazil dech. „Nic podobného se totiž u žádné vykopávky dosud nenašlo,“ vysvětlil důvody šoku Dalibor Moravec. Nejprve je mátlo, co mají před sebou, padala celá řada teorií. Nakonec ale díky pomoci lékařů identifikovali předmět v pozůstatcích ženského trupu. Ve studii zveřejněné v International Journal of Osteoarchaeology pak odborníci podrobně popsali vzácný objev žlučníku, který se zachoval po celé století.

Jak vzniká porcelánový žlučník?

Zatímco orgány se normálně po smrti člověka v průběhu času úplně rozloží, v tomto případě došlo ke zvápenatění žlučníku. „Jde o proces, při kterém se vápník hromadí ve svalové stěně orgánu a může za jeho ztvrdnutí,“ tvrdil Moravec s tím, že v odborných kruzích se výsledek takového procesu nazývá „porcelánový žlučník“. Dochovaný orgán je spojován s kostrou ženy středního věku, která byla pohřbena na hřbitově psychiatrické léčebny.

Ta byla založena v roce 1885 a uzavřena v roce 1935, léčily se zde desítky tisíc pacientů. A asi sedm tisíc z nich během pobytu zemřelo, ti byli pohřbeni v jednoduchých borových rakvích, mnoho z nich vůbec nebylo označeno. Hřbitov byl znovu objeven v roce 2012 během bagrování pozemku, který je dnes v areálu University of Mississippi Medical Center.

Exhumace v rámci Asylum Hill Project začaly v roce 2022 pod vedením bioarcheoložky Jennifer Mack. V moderních lékařských studiích je porcelánový žlučník považován za vzácný stav vyplývající z chronického zánětu orgánu, onemocnění zvaného cholecystitida. Přesto, že například žlučové kameny jsou dnes poměrně běžné.

Souvislost mezi nemocemi asi není

Přesný důvod vzniku porcelánového žlučníku není znám, ale je jasné, že stěna orgánu mineralizuje. „Lidé s tímto onemocněním jsou obvykle asymptomatičtí, nemoc postihuje pětkrát více ženy než muže. Tento zmíněný ‚kámen‘ měřil 46 milimetrů, na šířku měl 28,5 milimetru a vážil zhruba 16,1 gramu. Pomocí rentgenových snímků a mikro-CT skenů našel výzkumný tým jeden velký žlučový kámen pod nepravidelným povrchem kalcifikovaného okraje,“ doplnil pro Čtidoma.cz Dalibor Moravec.

U prvních mrtvých těl získaných v rámci projektu Asylum Hill Project výzkumníci ve své studii poznamenali, že kromě ženy s porcelánovým žlučníkem našli pět lidí se žlučovými kameny. Zřejmě však jde o náhodu, protože neexistuje žádná souvislost mezi onemocněním žlučníku a duševním onemocněním nebo fyziologickými onemocněními způsobujícími neuropsychiatrické příznaky.

Zdroj: autorský článek

KAM DÁL: Jedna z miliardy: Obří mořská příšera zlomila světový rekord.

Klíčová slova: