Souhrn: Fakta v kauze utýrané učitelky

Nechtěli ji například pustit ze třídy
Zobrazit fotogalerii (6)
 

Již déle než týden probíhá kauza, která otřásla českým školstvím. SPŠ Na Třebešíně, škola, na níž došlo k šikaně pedagožky. Ta posléze zemřela. Za šikanou stáli žáci druhého ročníku.

Podle zdroje blízkého škole, měl po smrti učitelky školou procházet strach. Učitelé, ani žáci údajně nemají podporu ve vedení školy. Učitelé se tak bojí nejen toho, co žáci vyvedou příště, ale i těch, za kterými by bez problému měli přijít v případě, že je něco špatně. Pětapadesátiletá pedagožka zemřela v únoru. Těsně před tím se zhroutila  a skončila v pražských Bohnicích. O pár dní později ji převezli do Vojenské nemocnice, kde zemřela na krvácení do mozku.

Video

Žáci měli na šikanu upozornit v lednu, kdy předali vedení videa, na kterých bylo zachyceno chování spolužáků. Ti, kteří jí ubližovali, dostali trojku z chování a podmínečné vyloučení. O měsíc později uniklo údajně mnohem děsivější video, za které žáci měli chtít nemalou finanční částku. Videosekvenci přebral zahraniční web liveleak.com. Z toho se potom dostala i do českých médií. Dle slov zástupkyně ředitele Taťjany Kubíkové o tomto videu ve škole nevěděli. Ta, která měli k dispozici, nejsou až takto závažná, řekla ČtiDoma.cz Kubíková.

Taťjana Kobíková ve své pracovně
Zobrazit fotogalerii (7)

Ministryně se o případ zajímá osobně

Naší redakci se ozvalo Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy. Případu se bude věnovat ministryně Valachová osobně. „Není to běžný postup, ale vážnost situace si to žádá.“ Valachová má Na Třebešín zavítat v úterý.

Sbírka pro nezletilou

Po pedagožce zůstala nezletilá dcera. Dle vyjádření Kubíkové, nechtělo vedení komunikovat s médii právě proto, aby dívka zůstala mimo zájem novinářů. V současné době začali žáci vyšších ročníků a pedagogové se sbírkou právě pro dceru, která zůstala pouze s babičkou. Sbírka by měla mít dvě roviny. V té jedné se vyberou peníze, v druhé bude zřízen účet, na němž bude mít slečna finanční prostředky, které by mohla používat, dokud nedostuduje. Jak Taťjana Kubíková tak ředitel František Bártl odmítají, že by pochybili. Kubíková přitom sama přiznala, že ve škole selhaly všechny systémy, které v takový případech fungují. Naznačila také, že je potřeba rozlišovat co je studenstký vtípek a co šikana. Po internetu navíc koluje petice za odvolání ředitele Františka Bártla.

Exkluzivní rozhovor

S námi škola nekomunikovala až do pátku, kdy nám zástupkyně Taťjana Kubíková poskytla exkluzivní rozhovor. Hovořila nejen o rozdílech mezi šikanou a „studentským vtípkem,“ ale i o tom, jaká nálada panuje v inkriminované třídě, a zda agresoři chodí do školy.

 

Případ samozřejmě i nadále sledujeme. V současné době se spekuluje nad tím, zda se na školu vůbec hlásí nějací žáci. Termín pro podávání přihlášek totiž končí 15. 3. 2016.

Jaké jsou vaše zkušenosti s šikanou ve škole?

Ano, šikanu jsem zažil(a) - jako pedagog
18% (69 hlasů)
Ano, šikanu jsem zažil(a) - jako student
41% (157 hlasů)
Ne, nikdy jsem se s ničím podobným nesetkal(a)
24% (91 hlas)
Šikana se netýkala přímo mě, ale spolužáka - kolegy
17% (64 hlasy)
Celkem hlasů: 381