Města chystají při adventních akcích i novinky. Kam vyrazit, abyste si to užili?

Advent je začátek liturgického roku, období čtyř neděl před vánočními svátky
Zobrazit fotogalerii (2)
 

Středočeská města chystají při adventních akcích i novinky či obnovu výzdoby. Například v Kladně bude speciální hra pro děti, v Mělníku nová výzdoba a v Mladé Boleslavi zavádějí vratné kelímky a hrnečky. Kam se tedy vypravit, abyste si to co nejvíce užili?

Čtrnáctimetrový stříbrný smrk Josífek nechá Kladno rozsvítit na náměstí Starosty Pavla 1. prosince po 18:00, ještě předtím vystoupí Kühnův dětský sbor v kostele Nanebevzetí Panny Marie a začne program na venkovním podiu, kde zazpívá i Kamil Střihavka. Na vánočním stromu budou pověšená přání dětí z dětských domovů a azylových domů.

Kladeňáci se mohou těšit na veřejné kluziště, stánky s adventním sortimentem, pochutinami i horkými nápoji. Novinkou bude rozšíření programu i do dalších míst ve městě, jde se například o speciální koncerty nebo hru pro děti pojatou jako poznávací okruh centrem města. "Na jednotlivých zastávkách se děti s rodiči seznámí s postavami vánočních příběhů a budou plnit různé úkoly," uvedl vedoucí městského oddělení kultury Filip Zoubek.

Rozsvícení vánočního stromu v Berouně bude 1. prosince spojeno s divadlem, hudbou, videomappingem a vystoupením žáků umělecké školy. Na Husově náměstí bude po celý měsíc kromě hudebního programu lidem k dispozici také umělé kluziště.

Jiné osvětlení náměstí

V Mělníku přivítají advent 30. listopadu na náměstí Míru. Tradičně se budou ochutnávat i mladá vína místních vinařů. Chybět nebudou ani adventní stánky a hudební vystoupení. Kromě toho bude i předvánoční jarmark v regionálním muzeu. "Bude nové osvětlení na náměstí, každý rok se jej snažíme obměnit," řekl místostarosta Petr Volf (Mělničané).

V Mladé Boleslavi začnou adventní trhy 1. prosince. Konat se budou každý den vpodvečer až do 22. prosince. Budou mít stejnou podobu jako loni, v parku Výstaviště budou stánky, kolotoče pro malé děti i velké ruské kolo. Na pódiu bude každý den doprovodný program, lidé budou moci využít také jízdu kočárem s koňským spřežením. "Změnou je pouze to, že všichni prodejci letos budou ekologičtí, budou používat vratné kelímky na studené a hrnečky na teplé nápoje," řekla ČTK mluvčí magistrátu Šárka Charousková.

Kalivodová a další koncerty

V Příbrami na zahájení adventu vystoupí pěvecký sbor Světlušky či mezzosopranistka Andrea Kalivodová. Lidé se na náměstí T. G. Masaryka mohou o první prosincové neděli těšit i na pořad Na Stojáka a vánoční pohádky, chybět nebude adventní trh. "Vánoční výzdoba města se v posledních letech hodně změnila, i letos můžeme slíbit nové zajímavé dekorace," uvedl starosta Jan Konvalinka (za ANO).

V Benešově se podle místostarosty Zdeňka Zahradníčka (Volba pro Benešov) očekává velký zájem o koncerty skupiny Keks a Kühnova dětského sboru, které se uskuteční 14. a 18. prosince v kulturním domě Karlov. "Na Štědrý den je opět plánováno sváteční slovo na Masarykově náměstí, promluví faráři tří církví i my jako představitelé radnice," dodal Zahradníček.

Kutná Hora i Kolín

Vánoční atmosférou ožije také historické centrum Kutné Hory. Součástí programu bude podobně jako v jiných městech adventní trh, na své si přijdou také milovníci gastronomie.

Advent v Rakovníku vyvrcholí akcí, kterou pořádá město společně s městskou knihovnou 21. prosince od 13:00. Na návštěvníky čekají prodejní stánky, občerstvení, svařené víno a jiné speciality. Hudební doprovod obstarají dětská uskupení Jedničky z Jedničky, Perličky a Hvězdičky a 1. MŠ V Hradbách, dále kapely Isara, Haleluja band a Barokní Andílci.

Klíčová slova: