Středočeský kraj řeší sucho a požáry

Hejtman Středočeského kraje Miloš Petera na dnešní tiskové konferenci
 

Vedení kraje chce rekordnímu suchu čelit ustavením odborné skupiny a rozvojem vodohospodářských systémů. Na klesající hladinu vody v řekách města reagují zákazem jejího odběru. V rizikových lokalitách se zvažuje vyhlášení zákazu vstupu do lesů kvůli hrozícím požárům.

Hasiči mimořádné události zvládají dobře

Na setkání s novináři informoval hejtman Miloš Petera o mimořádných událostech, k nimž došlo v období od 22. července, kdy byl vyhlášen stav sucha. Z celkem 1072 mimořádných událostí šlo ve 430 případech o požáry, z toho 258 požárů lesů a polí. Zasahovaly při nich i jednotky z okolních krajů. K největšímu požáru došlo v Chrášťanech, rozsahem následoval požár u Branžeže. "Viděl jsem velmi profesionální přístup i spolupráci s dobrovolnými sbory," zhodnotil hejtman svou přítomnost u požáru v Branžeži.

Hasiči se rovněž museli zabývat případy úhynu ryb a provzdušňovat vodní toky.

Vysoké riziko požárů trvá zejména na Rakovnicku a Slánsku. Obce s rozšířenou působností mohou případně vydat zákaz vstupu do lesů.

Mají pomoci moderní vodovody

Na dnešním zasedání radní Středočeského kraje projednali záměr vytvořit odbornou skupinu pro zásobování pitnou vodou. Měla by se věnovat rozvoji vodovodů a kanalizací, aby jednotlivé systémy byly propojeny a mohly se v případě lokálního nedostatku vody doplňovat. Účast ve skupině již přislíbili experti z Vysoké školy chemicko technologické.

Ubývá vody v řekách

Středočeský kraj patří s jižní Moravou a Královehradeckem k oblastem nejvíce ohroženým suchem. Na menších tocích dochází k částečnému vyschnutí koryta, výrazný pokles je i na Sázavě a Berounce. Hořovice, Slaný, Kolín, Kutná Hora, Podebrady a Nymburk zakázaly odběr povrchové vody pro zalévání, mytí aut a napouštění bazenů. Další města odběr omezila nebo vyzvala občany k úspornému hospodaření.

Hejtman vyzval starosty obcí, aby dohlíželi na omezení odběru z povrchových toků. "Českou republiku postihlo rekordní sucho. Meteorologové varují, že nepříznivý vývoj může trvat ještě několik týdnů. Je proto nezbytné dbát na dodržování úsporných opatření," řekl Miloš Petera, původní profesí vodohospodář.

Na pití zatím stačí

Zásoba vody ve vodárenských nádržích je i nadále dostatečná pro zásobování pitnou vodou.

Klíčová slova: