Královnu Alžbětu I. zabila její rtěnka

Královna Alžběta I. chtěla, stejně jako ostatní vysoce postavené dámy, vypadat co možná nejlépe, to v té době znamenalo mít obličej v barvě křídy
Zobrazit fotogalerii (3)
  |   zajímavost

V 16. století byla ideálem krásy světlá pokožka - a čím světlejší, tím lepší. Porcelánové pleti ale žehny dosahovaly pomocí nebezpečných chemikálií. Královna Alžběta I. chtěla vypadat co možná nejlépe, to v té době znamenalo mít obličej v barvě křídy. Tehdy ale ženy nemohly jednoduše zajít do drogerie a vybrat si světlý make-up, který by jim pomohl tohoto vzhledu dosáhnout.

Kosmetických produktů tehdy bylo pomálu a řada z nich obsahovala velmi nebezpečné ingredience. Pleťový základ nebyl výjimkou. Královna Alžběta si ve snaze dosáhnout porcelánové pleti potírala každý den obličej olovem.

Dnes už víme, že aplikace tohoto toxického kovu na obličej není úplně nejlepší nápad, tehdy to ale lidé zjistili až v okamžiku, kdy už bylo pozdě. Pravidelné používání olova pomalu, ale jistě negativně ovlivňovalo nejen královninu kůži, ale i její celkové zdraví. 

Aby toho nebylo málo, královna Alžběta I. si jako rtěnku zvolila minerál obsahující rtuť. S největší pravděpodobností také používala rtuťový odstraňovač make-upu. Postupem času jí její kosmetický rituál začal způsobovat velmi vážné problémy s pletí. To ale královna vyřešila ještě silnější vrstvou toxického make-upu.

Nechtěla ukázat slabost

Královna pevně věřila tomu, že jako vládkyně na sobě nesmí nechat znát jedinou chybičku, její nepřátelé by ji totiž mohli brát jako slabost, a to si nemohla dovolit.

Ke konci života už vykazovala silné symptomy otravy olovem, mezi které patří mimo jiné ztráta paměti, deprese a podrážděnost.

Není divu. Královna totiž toxický make-up většinou neodstraňovala ani na noc. Vrstvu olova a rtěnku s obsahem rtuti údajně nosila na pleti vždy nejméně týden v kuse. Olovo v důsledku toho proniklo do její pleti, zbarvilo ji do šeda a přispělo k tvorbě vrásek.

Neštovice

Ke královnině obsesi obličejem bez jediné chybičky přispěl i fakt, že jako mladá žena prodělala neštovice. Nemoc jí na tváři zanechala hluboké jizvy, které se od té doby snažila zakrývat.

Zdroj: Weird History, Ranker

KAM DÁL: Nechutné historické koníčky, ze kterých naskakuje husí kůže.