Přinesli jste si z výlovu čerstvého kapra? Zkuste ho připravit jinak. Máme pro vás recept na salát i škvarky

Také jste si z výlovu přinesli kapra a nevíte, jak ho připravit? Nevadí, poradíme vám několik zaručeně chutných a netradičních receptů
Zobrazit fotogalerii (6)
 

Období podzimních výlovů rybníků vrcholí a pokud jste se nechali zlákat podívanou z hráze na sehranou práci rybářů, pravděpodobně neodoláte a zakoupíte si čerstvého kapra nebo jinou rybu. Doma pak řešíte, jak ji připravit. Poradíme vám.

Na zamražení ryby do Vánoc je ještě daleko a klasické řízky se salátem si chceme vychutnat až u štědrovečerního stolu. Ryba se dá pochopitelně připravit na mnoho způsobů, i když osmažené podkovy z kapra asi v kuchyňských úpravách vedou. A to je škoda, protože nejen kapr se dá připravit na mnoho způsobů.

Kapr obecný je dnes jednou z nejhojnějších a nejrozšířenějších ryb světa. Kromě původního obrovského areálu rozšíření sahajícího od povodí Dunaje až do Japonska byl vysazen na mnoha místech světa. Někde je ceněnou produkční rybou (Izrael, Indonésie, některé státy Afriky), jinde nenáviděným škůdcem a původcem zhroucení mnoha původních ekosystémů (Austrálie, USA). Kapr dobře snáší manipulaci a transport. Jen málo dalších druhů je podobně vhodných pro komerční chov a kapr je jednou z nejdéle chovaných ryb.

Oblíbené rybí škvarky

Jistě každý už slyšel o kapřích škvarcích, tedy o kostičkách okořeněného a usmaženého masa ve fritovacím hrnci. Tenhle recept koluje na mnoha serverech rybářů i kulinářů a mezi samotnými rybáři je oblíbenou úpravou ryby. Pokud nemáte zrovna kapra, nevadí, takto připravíte jakoukoli rybu, tedy vyjma těch, které si to nezaslouží. Asi těžko budete takto připravovat královskou rybu candáta nebo štiku. To by byla škoda. Ale recept je vhodný i na takzvané plevelné ryby, které nejsou zrovna moc oblíbené kvůli množství kostí. Takže třeba takové cejny na tuto úpravu lze doporučit. Smažením menších kousků těchto ryb upražíte i množství kostí, které obsahují, a škvarky můžete bez obav konzumovat. Jak si tedy kapří škvarky připravíme?

Kapří škvarky:

Budeme potřebovat asi půl kila filetů z kapra, které jsme si předem připravili a zbavili tak rybu těch největších kostí. Filety nakrájíme na kostky. Ideální je, když tyto kostky prosolíme a necháme uležet v lednici do dalšího dne, než se vrhneme na samotné škvarky. Podle chuti můžeme kousky masa promíchat nejen se solí, ale i s vylisovaným česnekem. Pak si připravíme v míse směs hladké mouky s pepřem, sladkou i pálivou paprikou, to podle chuti, někdo pálivou papriku nedává. Odleželé ryby vložíme do mísy se směsí a protřepáním obalíme. V sítu pak zbavíme kostky přebytečné směsi potřepáním a na rozpáleném oleji či sádle osmažíme dozlatova a křupava.

Můžete pochopitelně směs upravit podle své chuti třeba přidáním grilovací směsi nebo koření na ryby, někdo přidá drcený kmín. Jak jsme již uvedli na začátku, drobné kosti pražením změknou, a proto tímto způsobem můžete připravit i jiné, drobnější ryby. Jen se doporučuje kvůli velkému množství kostiček nakrájet je jemněji, aby se kůstky spolehlivě upražily a nevadily při konzumaci.

Existuje mnoho receptů na méně známé úpravy kapra. My jsme pro vás připravili ještě tři.

Kapr s křenem:

Budete potřebovat asi 1,5 kg kapra, 2 lžíce nastrouhaného křenu, 2 lžíce citronové šťávy, 15 dkg másla, sůl, pepř a zelenou petrželku. Očištěného kapra rozporcujte, dobře osolte a zakápněte citronovou šťávou. Pak máme asi dvě hodiny čas, protože tuhle dobu necháme kapra odležet. Poté rybu za častého polévání máslem pečeme v troubě 20 až 30 minut dočervena. Těsně před podáváním na talíři porci posypeme lžičkou křenu, přelijeme máslovým výpečkem a ozdobíme nasekanou petrželkou. Skvěle k tomu chutnají vařené brambory.

Kapr v pivním těstíčku:

Na tento recept si připravte asi 1 kg kapra, 3 vaječné bílky ušlehané do sněhu, 250 g hladké mouky, 300 ml piva, 1 lžíce cukru, kmín, sůl, pepř a olej. Očištěného kapra pokrájíme na kousky o tloušťce asi 3 centimetry, zakapeme šťávou z poloviny citronu, osolíme a opepříme. V misce pak smícháme v pivu hladkou mouku a 3 žloutky. Z bílků ušleháme tuhý sníh a vmícháme do těstíčka. Do těstíčka přidáme špetku muškátového oříšku a v pánvi pak smažíme rybu obalenou v těstíčku dozlatova asi pět minut. Rybu vyndáme a necháme okapat na papíru.

Mnoho lidí má rádo i rybí saláty. Ten se dělá ze syrové ryby, ale někomu prostě syrová ryba nejede. Nevadí, přinášíme recept na salát z vařeného kapra.

Rybí salát:

Na salát budete pochopitelně potřebovat jednoho celého kapra průměrné velikosti. Musíme si nejdříve připravit nálev, v němž rybu povaříme. Do hrnce dejte půl litru vody, půl litru octa, čtyři celé pepře, 4 kuličky nového koření, dva bobkové listy, šťávu z jednoho citronu a do nálevu dejte přiměřeně soli. Kapra bez kůže uvařte v nálevu, jakmile projde ryba varem, vypněte sporák a nechte rybu 24 hodin v nálevu. Pak vás čeká náročný úkol – rybu pak musíte zbavit kostí, to znamená pěkně ji obírat rukama a vyndavat i ty nejmenší kostičky. Když máte hotovo, nakrájejte nadrobno tři středně velké cibule, ty vložte do mísy s vykoštěnou rybou, vysypte sterilovanou zeleninu Moravanku a přidejte velkou 400gramovou tatarskou omáčku. Doporučujeme z Moravanky odstranit feferonky. Kdo má raději zeleninu drobnější, můžete zeleninu ze sklenice pokrájet. Salát vám v lednici vydrží několik dní a pokud se někomu bude zdát málo dochucený, není nic jednoduššího, než si do porce na misce kápnout trošku octa či přidat sůl a pepř.

Klíčová slova: