Doma s rozumem. V obývacím pokoji můžete ušetřit překvapivě velké peníze

Kdo šetří, má za tři
Zobrazit fotogalerii (3)
 

Obývací pokoj je v rodinném kruhu nejfrekventovanějším prostorem vašeho bytu nebo domu. Moderní bydlení se neobejde bez několika energetických spotřebičů, které používáte pro užitek či zábavu. Přečtěte si několik tipů a rad, díky kterým získáte přehled, kde je možné za každodenní provoz ušetřit. Šetření je dnes velmi aktuální... 

Místnost, která je určena pro odpočinek a relax, není ta energeticky nejnáročnější místnost vaší domácnosti. To ovšem neznamená, že nelze v ročním rodinném rozpočtu díky několika jednoduchým opatřením ušetřit nějakou korunu. Zásadním prvkem energetického žrouta peněz jsou televize, osvětlení, počítač, monitor a jiné přístroje, které máte povětšinou konstantně zapojené v zásuvce. 

Život v obývacím pokoji

Dominantou u většiny obývacích pokojů je televize. Její obsluha je ze všech spotřebičů nejnáročnější. Jak ušetřit nějakou tu korunu, můžete ovlivnit už při jejím nákupu. Důležitým faktem je, že u moderních LCD televizí s technologií LED je zaručena až 30-40% úspora v porovnání se staršími LCD televizory.

Pokud tedy aktuálně vybíráte nový televizor, mějte na vědomí technologii LED, která vám nejen ušetří peníze, ale zvýší i kvalitu obrazu. Vhodné je pořídit si TV spotřebič, který umožnuje zvolit ekologický režim, kdy ušetříte jak finance, tak svoje oči.

U ostatních spotřebičů je doporučená úspora formou jednoduchého vypojení ze zásuvky. Pokud například používáte DVD přehrávač jen jednou za čas, není důvod ho mít neustále zapojený. Stejné pravidlo platí i pro zapojené nabíječky na telefon nebo notebook.

Nabíječka spotřebovává energii i přesto, že není napojena na mobilní telefon nebo jiný spotřebič, pro který je určena. Je proto vhodné ji pravidelně odpojovat od zdroje energie, protože tím můžete ušetřit několik stovek korun za rok. Stejně tak když odjíždíte z domova na delší dobu, vytáhněte kabel televizoru, rádia a jiných přehrávačů přímo ze zásuvky.

Co je Stand-By?

Standby režim slouží uživateli hlavně pro pohodlné ovládání. Spotřebič vypnutý dálkovým ovládáním je připraven k obnovenému zapnutí ve vteřině, ale i když je zdánlivě vypnutý, jeho spotřeba energie je překvapivě vysoká a za rok vás např. u televizoru může přijít na několik tisíc korun.

Stejný příklad režimu Standby je využíván u stolního počítače nebo u noteboků. Finanční náročnost, a tedy míra energie, kterou spotřebič v režimu Standby odebírá, se odvíjí hlavně od stáří přístroje. Množství výkonu se u starých spotřebičů pohybuje okolo 20 wattů.  U nových typů zařízení se však míra výkonu radikálně snižuje na 1-2 watty. Proto je vhodné při nákupu nových spotřebičů sledovat informace ohledně pohotovostního – Standby režimu.

Osvětlení

U osvětlení vašeho obývacího pokoje je prioritní, aby bylo prostředí rozsvícené tak, že nezpůsobuje nepříjemnosti vašemu zraku. Zpravidla je světlo v místnosti určené pro navození atmosféry a dekoraci. Centrální osvětlení je většinou doplněno stojacími nebo nástěnnými lampami. Hlavními faktory pro pohodlné bydlení je útulná atmosféra, kdy světlo musí být praktické a úsporné.

U některých úsporných zářivek je možné náklady na spotřebu v porovnání s klasickými žárovkami snížit až o 80 %.

Shrnutí nakonec

Důležité je uvědomit si, že režim Standby spotřebovává energii a je tak vhodné hlavně u spotřebičů, které nepoužíváte tak často, vysunout ze zásuvky. Stejně tak u telefonů a notebooků je důležitým úkonem odpojená nabíječka, pokud není využívána. Jestli máte v obývacím pokoji počítač, používejte úsporný režim. Zároveň je nutné zmínit, že notebook je úspornější než stolní počítač.

V případě, že počítač používáte většinu času jen kvůli internetu, zvolte radši notebook nebo tablet, u kterého jsou energetické nároky minimální.

KAM DÁL: Žena přežije více než muž. Dlouhověkostí se pyšní hlavně vdovy.