Jsou lepší skleníky z polykarbonátu, nebo ze skla? Záleží, co potřebujete

Polykarbonátový Gardentec Classic
  |  Komerční sdělení

Skleník otevírá nové možnosti pro pěstování zeleniny, květin i speciálních tropických rostlin. Umožňuje zlepšit vhodné teplotní i vlhkostí podmínky pro ještě lepší výsledky při zahradničení. Ovšem před samotným pořízením si musíte promyslet, jaký typ bude ten správný. Existují totiž skleníky ze skla, nebo takové, které jsou kryté dutinkovým polykarbonátem.

Výhody skleníku z polykarbonátu

Polykarbonátový skleník má obecně výrazně lehčí konstrukci. Nejsou zde tak velké nároky na pevné základy. Celkově je instalace skleníku z polykarbonátu jednodušší. Je však potřeba počítat s omezenou životností polykarbonátu, který vyžaduje výměnu po zhruba 10 až 20 letech od instalace.

V čem je lepší sklo?

Pro milovníky klasiky a poctivých konstrukcí skleníků, které bez problémů vydrží až desítky let, bude správnou volbou skleník ze skla. Ten vyžaduje silnější ocelovou konstrukci, aby unesl těžké skleněné tabule. Pokud však nedojde k mechanickému rozbití skla, můžete se z takového skleníku těšit velmi dlouho. Jde o vyšší investici a zároveň je potřeba počítat s tím, že skleněné skleníky nemůžou mít zaoblený tvar, který je v posledních letech populární.

Skleněný Growspot KN

Kvalita na prvním místě

Při pořízení skleníku předpokládáte, že půjde o vybavení, které vydrží mnoho let. Nezbytná je tak co největší kvalita s ohledem na správné materiály. To znamená, že se vyplatí vybírat zahradní skleníky u profesionálů, jako je například společnost skleníky Buildex. Stačí si promyslet rozměry skleníku a to, jestli chcete klasický typ se sedlovou střechou, nebo zaoblenou variantu. Praktické jsou také skleníky z jedné strany přisazené k domu, odborně nazývané skleníkové přístavby.

  • Sklo

+ Robustní konstrukce ze silné oceli obecně z 1,5 - 3 mm
+ Lepší pocit ze seriózní stavby
+ "Nesmrtelnost", skleník vydrží desítky let
- ceny, skleníky jsou dražší protože je zde vysoký nárok na robustnost konstrukce aby unesla stovky kil težké skleněné tabule

  • Polykarbonát

+ Typicky obloukový skleník s vynikajícím poměrem cena / prostor
+ Lepší termoregulace / Dutý polykarbonát je dobrý termo izolant, skleník udrží nakumulovanou teplotu (lze i vytápět)
+ Snadná instalace obecně bez použití betonové podezdívky
- Životnost polykarbonátu (cca 10 max 20 let)
- Levnější konstrukce, která nepůsobí tak seriózně (běžně 0,7 - 1 mm)

Zdroj: Skleníky Buildex