Starosta Úval: Chceme, aby zmizely hliněné ulice

Před startem rekonstrukce náměstí bylo třeba udělat pár úprav. Podívejte se, jak by náměstí mělo vypadat
Zobrazit fotogalerii (15)
 

Většina starostů se snaží své obce zvelebovat a posouvat kupředu. S trochou nadsázky se dá říct, že čím menší městečko či vesnice, tím lepší komunální politik. Ale najdou se i výjimky. Úvaly už dávno nejsou na mapě malinkatou tečkou, přesto dnes mají vedení, které má jasné vize. V čele radnice stojí od listopadu 2014 Petr Borecký a jeho práce je jasně vidět.

Co bylo vaší motivací vstoupit do politiky, proč zrovna v Úvalech?
Ono to popravdě s politikou jako takovou na začátku nebylo příliš horké. V Úvalech jsme žili a zkrátka nás štvalo, jak město vypadá, jak je zaostalé a že se nikam nerozvíjí. Tehdy se ani radnice s občany moc nebavila, nebylo to tu zvykem. Původně to tedy bylo tak, že jsme chtěli založit něco jako okrašlovací spolek. Sázeli bychom kytičky do ulic a nějakým způsobem bychom to tu zvelebovali.

Úvaly byly zařazené do programu ministerstva školství na výstavbu škol v okolí Prahy. Takže, pokud se vše povede, ve městě by za čtyři roky mohla stát nová základní škola s kapacitou 600-800 dětí. 

To je hezké, ale proč jste to tedy nedělali jako "obyčejní" občané?
Nešlo to. Zjistili jsme totiž, že bez podpory radnice neuděláme prakticky nic. A jediná cesta, jak pro naše záměry získat podporu, bylo dostat se do zastupitelstva a začít věci ovlivňovat. Zároveň jsme nechtěli jen remcat a nic pro „naši věc“ nedělat. Vše se vyvinulo tak, že jsme šli v roce 2006 do voleb a dostali se do zastupitelstva. Držíme pohromadě celých těch dvanáct let, máme stejné myšlenky, což nás samozřejmě spojuje. První volební období jsme byli v opozici, teď jsme na radnici a snad to i tlačíme dopředu.

Na začátku jste založili občanské sdružení Otevřené Úvaly, nikdy vás nenapadlo spojit se s nějakou klasickou stranou?
Ne. I proto, že politické preference na celostátní úrovni máme každý trošku jiné. Ale od začátku jsme říkali, že chodník není ani levý ani pravý, stejně jako třeba dobudování kanalizace. Netaháme politiku do komunální úrovně, kam podle mě nepatří. Tam by se věci měly řešit věcně.

Počkejte, ale komunální politika a "velká" politika přeci musí jít ruku v ruce, takže se i vzájemně ovlivňují...
Máte pravdu, že "velká" politika komunální do určité míry ovlivňuje. Já sám jsem registrovaný příznivec hnutí STAN. Dokonce za ně kandiduji i v parlamentních volbách, ale spíš jako podpora na spodních pozicích kandidátky. Takže ano, musíme komunikovat se všemi od kraje výše, i s představiteli vlády. Přesto všechno si myslím, že to, co nám v politice trošku chybí, je věcnost. Snaha o řešení problémů.

Největší sílu mají ve městě, tak jako téměř všude, fotbalisté. Svoji roli hraje v Úvalech i házená a samozřejmě i hasiči. Ti mají zejména u dětí velmi silné zázemí. Svůj dům si zde postavil i klub karate

Jak to myslíte?
Někdy přeci může mít oponent  dobrý nápad či zajímavý názor. Připadá mi zbytečné ho zatloukat do země jenom proto, že je to oponent.

Jak je to v Úvalech, máte konstruktivní opozici?
Řeknu to takhle - názorové výměny v zastupitelstvu jsou občas vyhrocené, ale pořád se snažíme hledat shodu. Pokud jde například o výkupy pozemků pod komunikacemi nebo budování infrastruktury a dalších, tam shoda relativně je. Ovšem pak je několik bodů, kde je čára naprosto jasná a jsme názorově někde jinde. To jsou věci kolem koupaliště, financování projektů, územního plánování apod.

Zmiňujete koupaliště, to je v Úvalech jedno z poněkud třaskavých témat, že?
Je to tak. V tuto chvíli musíme alokovat dvacet milionů na koupaliště tak, jak nás zavázalo místní referendum. Na základě toho musíme zbrzdit to, co jsme si předsevzali, že uděláme. Jde hlavně o budování chodníků, ulic a další základní infrastruktury. Máme omezený přísun peněz, nemůžeme dělat vše zároveň. Koupaliště by se mělo otevřít 1. července příštího roku, je pro nás složité to dodržet, ale myslím, že se to povede. Dotace na to dnes neexistují, když ta možnost byla, bývalé vedení radnice to nevyužilo. Takže musíme platit ze svého, což městský rozpočet výrazně zatíží.

Co je pro Úvaly dnes zásadní?
Určitě výkup pozemků. Hlavně pod komunikacemi a chodníky. Bez toho, aby patřily městu, se nepohneme v rekonstrukcích. V tuto chvíli se nám jich ve spolupráci s odborem životního prostředí a dalšími podařilo získat obrovské množství. Tímto směrem teď také investujeme maximum, co můžeme. Chceme, aby do konce volebního v Úvalech zmizely hliněné ulice. Což nevím, jestli se nám to v plném rozsahu podaří, ale zkusíme to.

Pro život v Úvalech je také významný Dům dětí. "Paní ředitelka ho vede velmi dobře a má výrazné úspěchy. Silně ovlivňuje život dětí ve městě. Ale obecně se dá říct, že máme spoustu šikovných lidí, kteří úžasně fungují."

Může se občan podívat, co se chystá, jste v tomto směru přístupní?
Jistě, město se podařilo veřejnosti otevřít. Občan je schopen si dohledat prakticky veškeré informace k projektům či hospodaření. Máme městský Facebook, to tady ještě před pár lety nebylo. Dokonce jsme dostali cenu za rozsah zveřejňovaných informací v soutěži OTEVŘENO/ ZAVŘENO a dokonce jsme se ocitli mezi radnicemi uvedenými v Manuálu transparentní samosprávy jako jeden z příkladů dobré praxe. Takže každý má možnost sledovat, co se děje a kde se utrácejí peníze. Ale toto je nekončící proces, pořád je co zlepšovat.

Za co se tedy utrácí, co obyvatel Úval pocítí sám na sobě?
Jsem strašně rád za to, že 2. října začala oprava úvalského náměstí. O tom se tu hovořilo dlouhá desetiletí. Stav našich ulic se také pomalu zlepšuje, takže pověst Úval jako města s nejhoršími ulicemi široko daleko se snad brzy stane minulostí. Jako další stěžejní věc vidím to, že jsme převzali do rukou péči o městskou infrastrukturu. Vodovody, kanalizace, veřejné osvětlení, odpady. To, co zde provozovaly soukromé firmy, dneska zůstává v našich rukách. Například ztráty z vodovodních sítí jsme snížili ze 45 procent na necelých dvacet. Máme městského architekta, zahradního architekta a tak dále. To jsou věci, které po nás zůstanou, i když tu třeba za rok nebudeme.

Budou se Úvaly rozrůstat, mají u vás developeři zelenou?
To je velmi ožehavé téma. Naši předchůdci nám zanechali územní plán pro 12 tisíc obyvatel. To je dle našeho názoru nesmyslně naddimenzované. Nicméně z hlediska právního nám nezbývá, než ho do velké míry převzít. Ale kdyby se mělo teď vše zastavět tak, jak je nastaveno, město to nebude schopné unést, ať už infrastrukturou, kapacitou škol a školek, parkováním nebo i tím, že by nestačila čistička a další věci.

Takže co s tím?
Bohužel představa, kterou jsme měli, že by se plochy překlopily zpátky na nezastavitelné, není možná. Snažíme se tedy postupovat tzv. institutem plánovacích smluv a použít je jako regulaci. A jsou tu i další kroky. Za prvé se snažíme z developerů dostat příspěvky na rozvoj města, za druhé investice do veřejných prostranství či infrastruktury. V některých místech jsme vyhlásili stavební uzávěru, ale ta má pouze dočasný charakter, nelze ji mít napořád.

Kam v Úvalech za kulturou?
"2. prosince se chystá Úvalský Advent. Ten děláme každý rok a pokaždé je to větší akce. Letos bude malinko omezený kapacitně, protože už bude v běhu oprava náměstí. Už 28. října se otevírá Městská stezka, ale akcí je mnohem více. Máme velmi dobře fungující kulturní komisi, takže vlastně každý pátek se něco děje. Poměrně to tu žije. Vše najdete na webu."

Co doprava ve městě, jak to máte třeba s průjezdem kamionů?
Když se zeptáte dnešního Úvaláka, tak začne lamentovat, že městem se kvůli opravám a stavbám prakticky nedá projet. Pokud se týká samotných kamionů, tak před šesti, sedmi lety byl problém velmi intenzivní. Projíždělo jich tu hodně mezi D1 a D11 přes Újezd na Kolín. Nicméně všechny tyto průjezdy byly v uplynulých letech prakticky uzavřeny. Takže mezi D1 a D11 kamiony dnes neprojedou stejně, jako neprojedou Újezdem.

Ani to nezkouší?
Samozřejmě, že ano. Přejedou přes Říčany a chtějí jet na Jirny. Tam jsou ale dvě "myší díry", kde mají velké problémy, navíc tam hlídá policie. Obce na trase intenzivně spolupracovaly a výsledek je uspokojující.

Podnikatelé si nestěžují?
Občas ano. Je pravdou, že jim to může komplikovat život, protože může být těžší je zavážet zbožím. Jenomže si za to můžou i některé obce. Třeba Jirny povolily podél D11 výstavbu obrovských logistických center. To je přesně ta cesta, kterou my jít nechceme.

Kolem Úval se prý má stavět obchvat, je to pravda?
Obchvat dálničního typu sice připraven je, ŘSD optimisticky tvrdí, že do roku 2021 by chtěli začít stavět. Ale takových termínů už jsem slyšel hodně. Na druhou stranu musím říct, že i když na ŘSD hodně lidí nadává, tak naše spolupráce a komunikace je v tomto ohledu velmi dobrá. Věci, které jsme požadovali například při plánování tohoto obchvatu, oni z velké části zapracovali.

Na čem to tedy vázne?
Problém je spíš ten, že teď do projektu vstupují různé a protichůdné  zájmy lidí, ale i obcí, kteří si neuvědomují, že žijeme uprostřed Evropy. Zasídlení je tak velké, že každá stavba někoho ovlivní. A je otázka, co chceme. Jestli konzervovat stávající stav, nebo pomoci lidem, aby přes Běchovice, Újezd a Úvaly nejezdily tisíce aut.

Už jste zmínil, že kandidujete za hnutí STAN. Takže přeci jen hlodá červíček vrcholné politiky?
Řeknu to úplně upřímně. Ovlivňovat věci veřejné je něco, co láká skoro každého člověka. Velkou brzdou a korektivem jsou však v tomto ohledu pravidelná jednání zastupitelstva a nejrůznější debaty. Není to o těch debatách, ale o tom, že jejich velmi častým jevem je zbytečná útočnost a mnohdy člověku připadá, že si debatující chtějí odlevit svým frustracím místo hledání konsensu.To je velmi vyčerpávající. Na rovinu říkám, že nemám ambice jít do vyšší politiky. Alespoň v tuto chvíli.

Co by se muselo stát, abyste názor změnil?
Musel bych si říct, že je v Úvalech vše hotové a mohu s klidným svědomím odejít. Teď to ale vidím tak, že je mojí povinností být zde a věnovat energii i síly Úvalům. Neumím si představit, že by člověk dokázal sedět na třech, čtyřech židlích najednou a dělal vše dobře. Obdivuji lidí, kteří dokáží mít deset funkcí a zvládat to. Já to takto drobit nechci. Proto jsem na spodku kandidátky. Chci podpořit STAN, ale pravděpodobnost, že bych se z tohoto místa dostal do parlamentu, je limitně blízká nule. Pochopitelně, pokud by se to stalo, musel bych se s tím vyrovnat. Ale dlouhodobě svoji roli v politice nevidím.

Jaký máte tedy cíl, kam chcete Úvaly dostat?
Naším cílem je, aby Úvaly byly moderním evropským městem plným zeleně a aby se tu dobře žilo. Ale to je běh na několik desetiletí, cesta k tomu je pořádně dlouhá.