Demise a obecný (ne)zájem. Necháme si to líbit a je vůbec z čeho vybírat?

Pavel Sehnal stojí za vzkříšením Občanské demokratické aliance
 

Zajímají vůbec někoho obyčejní lidé, když se o zábavu starají hašteřící se politici? Odvádět pozornost od seriózních debat se současné politické špičce opravdu daří. S Pavlem Sehnalem, předsedou znovuzrozené Občanské demokratické aliance, jsme si povídali o důsledcích  politického rozkolu nejen pro etablované politické strany, ale především pro občany.

V současné situaci veřejností hýbe otázka kdo s koho. Jaký přímý dopad ale bude mít politická krize na občany-voliče?
Pro voliče je vůbec nejhorší to, že taková rozepře může nastat. Když to řeknu obrazně, občan dnes přijde před úřad jakéhokoliv ministerstva, kde bude viset pomyslná tabulka s nápisem "kvůli hašteřivým politikům na šest měsíců zavřeno". Domnívám se, že oba reprezentanti dvou velkých politických stran, kteří za dnešní situací stojí, jednají v tomto smyslu poněkud bezohledně. Kvůli rozepřím a případnému odstoupení vlády se všechna ministerstva a rozjeté projekty zastaví na minimálně šest měsíců. Úředníci budou muset logicky vyčkávat, až se zvolí vláda nová, čímž se zneváží hodnota práce lidí, kteří do rozjetých projektů investovali potenciál svého času a energie.

Vnímáte situaci jako osobní konflikt aktérů, nebo jde o hlubší antagonismus mezi politiky a etablovanými politickými stranami?
Osobně to beru jako konflikt mezi velkými stranami, které mají velmi odlišné DNA. Politické hnutí ANO, které pan Babiš reprezentuje, má v sobě geny podnikatelského světa, struktury a cítění. Na straně druhé jsou etablovaní politici v čele s panem Sobotkou. Byť se v začátcích zdálo, že spolu můžou fungovat, bohužel pro občany mezistranický boj v tuto chvíli převýšil odpovědnost plnit závazky. Čerpání dotací nebo dotažení zákonných norem bylo odloženo na druhou kolej. V tomto smyslu oba aktéři pochybili.

Co je ODA
Občanská demokratická aliance  (ODA) fungovala v 90. letech jako pravicová alternativa k ODS. Byť si koncem roku 2007 strana odhlasovala zánik, nový vítr do plachet nabrala v lednu 2017, kdy se ji miliardář Pavel Sehnal rozhodl oživit. ODA se profiluje jako strana pro podnikatele a aktivní občany. V současné době má necelé dvě stovky členů.

Myslíte si, že situace vyústí k předčasným volbám?
Vzhledem k tomu, že je již znám řádný termín voleb a s ohledem na administrativní technikálie, se domnívám, že budeme svědky jiného scénáře, než je vypsání předčasných voleb. Ale vše je teď v moci pana prezidenta Zemana, který rozhodne o dalším postupu.

Je to žádoucí?
Domnívám se, že z pohledu občana-voliče to asi není správné. Byť je pan prezident Zeman autoritou státu a byl občany zvolen, pravomoc řídit stát stále patří vládě. Politické strany existují, aby v proporčním zařízení, tak jak dostali mandáty, vedli stát. Pokud vláda o tyto pravomoci přijde, tratí tím občané. Běžný provoz na silnicích nebo činnost bank se sice nezastaví, zato demokratický proces nabyde újmy.

Může podle vás Andrej Babiš za daných okolností pokračovat ve vládě?
V rovině právně-odborné bych se pana Babiše zastal. Je ale třeba rozlišovat, zda věc, kterou udělal, je slušná, morální nebo nezákonná. Když na věc díváte čistě z právnického hlediska, jednání předsedy hnutí ANO nebylo v zásadě nezákonné.

Zájem občanů o politiku historicky klesá. Čím si to vysvětlujete?
Protože současná politická špička běžnému občanovi politiku zprotivila. Když to porovnám s 90. léty, spousta lidí se stala pasivními, protože nevnímají stát jako dostatečnou oporu. Ze subjektu, který by měl podporovat rozvoj společnosti a podnikání, se stát transformoval do role toho, kdo rozvoji brání přemírou regulací a administrativy.

V současné době ale sílí popularita politiků-podnikatelů. Proč podle vás vzbuzují naději?
Někdo, kdo se věnoval bez ohledu na vlastní osobní život budování firmy, předvedl určitou dávku houževnatosti, pracovitosti a odpovědnosti, což dle mého pohledu v občanovi vzbuzuje důvěru. Tento trend existuje nejen v Česku, ale odráží se i ve světovém dění. Věřím, že podnikatelsky zdatný člověk je schopný převést své úspěchy i do sféry politické.

Kdo je Pavel Sehnal
Dnes patří k nejúspěšnějším českým podnikatelům. Jako majitel SPGroup, zahrnující 56 společností v různých oborech, se řadí mezi nejbohatší podnikatele v České republice. Jako předseda strany stojí za obnovením pravicové Občanské demokratické aliance.

Jak se podle vás v reakci na současné dění promění politické spektrum?

Populistické strany budou dále vznikat jako houby po dešti. Obecně se domnívám, že se plejáda politických stran dále naředí na obou koncích politického spektra. V politice nastává obdobná uberizace neboli roztříštění, jako na světových trzích. Velké firmy se rozpadávají a zmenšování jednotek se dá očekávat i u politických stran. Digitalizace, elektronizace společnosti takovým trendům nahrává.

Vnímáte současnou politickou situaci jako určité momentum pro nové strany?
Věřím, že každá krize nebo nečekaná politická událost vede občany k většímu zájmu o politiku. V kombinaci s nadcházejícím volebním obdobím se dá předpokládat, že zájem občanů o nové aktéry ještě zesílí. Tato situace nahrává novým politickým stranám, protože v době zvýšeného zájmu občanů o politiku jsou čerstvou alternativou k velkým tradičním stranám.