Starostka Neratovic: Odvolání Babiše? Jen logické vyústění hluboké krize

V součinnosti se Spolanou se buduje nové "moderní" město panelového typu
Zobrazit fotogalerii (3)
 

Starostka Neratovic šla do politiky přesto, že ji nijak zvlášť nelákala. Jaké má za sebou úspěchy a co se jí naopak nepovedlo? Co si Lenka Mrzílková myslí o současné vládní krizi a co by podle ní měl udělat prezident Miloš Zeman? 

Neratovicím se daří odvádět kvalitní práci ohledně získávání dotací. Díky tomu obec opravuje a staví. Jak je to ale třeba s cyklostezkou od Kostelce nad Labem a co bude s budovou bývalé školy či komplexem kulturního domu? Jaký má starostka názor na nevyužité prostory Spolany? Začít jsme však nemohli jinak než současnou politickou situací.

Jak vnímáte vládní krizi?
Současná situace je dle mého názoru výsledkem upřednostňování zájmů politických stran a jejich představitelů před zájmy občanů.

Co si myslíte o důvodech odvolání pana Babiše, je to oprávněné?
Návrh na odvolání pana ministra financí je už jen logickým vyústěním hluboké politické krize a neschopnosti vzájemné komunikace zástupců vládnoucí koalice.

Co by podle vás měl udělat prezident?
Pan prezident se má chovat nadstranicky, má postupovat podle platných zákonů a měl by se oprostit od své osobní zaujatosti.

Mohly by se naše politické špičky inspirovat i v komunální politice?
Mnoho poslanců a senátorů - nejen z našeho hnutí STAN - z komunální politiky vzešlo a je třeba, aby se principy osobní zodpovědnosti přenesly do nejvyšší úrovně politiky a staly se skutečností.

Jak jste se vy dostala do politiky, baví vás vůbec ještě?
Práci v městském zastupitelstvu jsem považovala za příležitost, jak zlepšit místo, kde žiji a které mám ráda. Nelákala mě politika, ale možnost podílet se na tom, co můžeme společně změnit. 

První písemná zpráva o Neratovicích pochází z roku 1227. Tehdejší Neradice byly zapsány jako poddanská ves kapitule sv. Václava na Hradě pražském i kláštera sv. Jiří v Praze.

Jaké to je dělat starostku?
Moje pozice zahrnuje velice široký okruh činností, seznamuji se stále s novými lidmi a také se neustále musím vzdělávat. Výsledky naší společné práce jsou dobře vidět a odměnou jsou potom pro mě a mé kolegy spokojení spoluobčané. A i když ne vždy se všechno podaří tak, jak bych si přála, mám ještě chuť i síly v této činnosti pokračovat.

Máte možnost se pochválit, za co by to bylo?
Nepřísluší mi, abych hodnotila své působení na pozici starostky, to udělají až občané při příštích volbách. Ale už to, že jsem svou pozici již jednou obhájila a poté získala i mandát krajské zastupitelky, vnímám jako ocenění své práce. 

Dobře, tak malinko jinak. Co se v Neratovicích povedlo a lidé to mohou vidět?
Za sebe mám radost z opravených ulic, škol a školek, z úspěšného získávání dotačních prostředků a z mnoha dalších připravených a realizovaných projektů. Nesmím zapomenout na pořádání nových společenských a sportovních událostí, které se konají s podporou města. Také podporujeme hromadnou a cyklistickou dopravu a odbornou péči o zeleň.

Spolana Neratovice je podle sdružení Arnika největším znečišťovatelem ovzduší za rok 2016 u nás. Dokonce prý zvýšila emise potenciálně karcinogenních látek. Podle Arniky také vzrostl podíl Spolany na celkovém množství mutagenních látek, které ovlivňují DNA. Mluvčí společnosti tvrdí, firma plní všechny zákonné limity a investuje do nových zařízení, která omezí emise trichloretylenu.

Co vám naopak dělá vrásky?
Dlouhou dobu usilujeme o vybudování úseku Labské cyklostezky od Kostelce nad Labem okolo Neratovic k Mělníku. I když se jedná o krajský projekt, snažíme se pomáhat při řešení problematických úseků, na kterých příprava stavby vázne.

Takže tady se nedaří? Nebo byste vypíchla něco jiného?
Je toho samozřejmě víc. Kromě zmíněné cyklostezky se nám zatím nepodařilo zajistit rekonstrukci budovy bývalé školky v ulici Urxova, kde by mohlo vzniknout nové moderní zdravotní středisko. Na celkovou rekonstrukci čeká rovněž komplex budov kulturního domu na náměstí a velký plavecký bazén na letním koupališti.

Co v rámci Neratovic považujete za největší výzvu?
Nedílnou součástí Neratovic je chemický podnik Spolana, kde jsou staré ekologické zátěže, ale také nevyužité prostory vhodné k podnikání. Zde vidím velkou příležitost k rozvoji města při využití moderních výrobních technologií a vzniku nových pracovních pozic.