Babišova marketingová hra pokračuje. Vyzývá ODS, přitom laškuje s extrémisty

Před volbami se ukazoval jako muž mnoha profesí. Ve stejném duchu pokračuje i dnes
Zobrazit fotogalerii (4)
 

Předseda hnutí ANO Andrej Babiš je geniální obchodník a stratég. Navíc je obklopen nejlepšími marketingovými mozky, které se u nás dají sehnat. Na druhou stranu to znamená, že ve Sněmovně je chaos a spíš než konstruktivní práce zde stále probíhá předvolební kampaň a rétorická cvičení. Zřejmě budoucí premiér se na oko tváří přístupně a prodemokraticky, v zákulisí se však objímá s extrémisty a kuje pikle, jak vyváznout z trestního stíhání.

/KOMENTÁŘ/ Andrej Babiš poněkolikáté udeřil na předsedu ODS Petra Fialu s tím, aby se jejich politické subjekty daly dohromady a šly spolu do vlády. "Já vás, pane předsedo Fialo, vyzývám, pojďte s námi do vlády. Máme společně 103. Jsme ready. Pojďme makat!" napsal si na facebookový profil. Šéf po volbách druhé nejsilnější strany se tomu však může jen usmívat, vážně tam totiž není myšleno vůbec nic.

Je přinejmenším zvláštní, že Babiš by byl najednou v pohodě s tím, že jde do spolku s "korupčníky" a tradiční politickou stranou, která zde podle něj mnoho let vytvářela systém, který ho chce "zničit", protože on to přeci myslí s republikou dobře. Ale to teď nechme stranou, nemá cenu se tím vůbec zabývat. Tato Babišova "hláška" totiž patří do předem připraveného scénáře. 

Do vedení mandátového a imunitního výboru se postaví komunista Stanislav Grospič z ortodoxního, stalinistického křídla strany. Při volbě dostal 11 hlasů z 19. Tolika hlasy disponují společně ANO, SPD a KSČM. Tyto tři ho pak také 115 hlasy potvrdily při veřejném hlasování ve Sněmovně.

Hra na ukřivděného pokračuje

Exministr financí se samozřejmě musí tvářit jako ten, který tvoří. Logicky. Ostatním pak může omlátit o hlavu, že mu házejí klacky pod nohy a dělají mu naschvály. Navíc si připravuje půdu pro případné předčasné volby. Ono je to ale v reálu trošku jinak. Babiš nepotřebuje podporu demokratických stran, možná ji dokonce ani nechce. Proč také? První, co by tyto strany udělaly, by bylo to, že by ho vydaly k trestnímu stíhání. Tomu se, podle kroků, které zatím udělal, brání zuby i nehty.

Nikoho nepotřebuje ani k podpoře své menšinové vlády. Má za zády prezidenta Miloše Zemana, který mu jde na ruku a podepíše mu cokoli. Ve finále je tedy také úplně jedno, jestli Babiš své ministry nazve nestrannými odborníky, nebo to budou členové jeho hnutí. Je to prašť jako uhoď, stejně to budou jeho loajální ovečky, které bez souhlasu bosse nepůjdou pomalu ani na záchod.

S SPD problém nebude

A je tu i třetí zásadní důvod, proč je taneček kolem ODS jen marketingovým trikem, jak ošálit veřejnost. Vždyť programovou shodu už našel u KSČM a SPD. Předsedové těchto subjektů už si několikrát pomlaskávali, jak jim to šlape. Jasně, Tomio Okamura na sebe potřebuje strhnout pozornost, takže stále ještě vykřikuje cosi o podmínkách. Možná mu nějaká nakonec bude i splněna, proč také ne?

Důležité je však to, že Andrej Babiš se může opřít o extrémisty. S nimi většinu dá a KSČM už to také veřejně připouští. Zlomit "odpor" SPD až tak těžké nebude, protože taková šance už se pro jakoukoli podobně nesystémovou stranu nemusí opakovat. Tím spíše, že je zřejmě do jisté míry "uchlácholí" svěřením bezpečnostního výboru do rukou někoho z SPD, pravděpodobně Radka Kotena. A co teprve, kdyby jim Babiš slíbil post ve vládě? To by bylo slávy! S ODS si lídr ANO může dát maximálně tak valčík. Jakýkoli jiný taneček je jen bodem k odškrtnutí v celé této frašce.