Starosta Prahy 8: Politika je dnes o lídrech, jako je Merkel či Putin. V ČSSD ho bohužel nemáme

Starosta Prahy 8 má důstojné zázemí v podobě zámečku
Zobrazit fotogalerii (4)
 

Čtyři roky strávil ve funkci starosty Prahy 8 přesto, že jeho ČSSD skončila ve volbách až pátá. Roman Petrus tak musel koalici doslova lepit a udržet ji nebyla žádná procházka růžovou zahradou. Kandidovat už znovu nechce také proto, že mu nesedí styl současné "marketingové" politiky. Jak hodnotí svoji práci, co by udělal jinak nebo co si myslí o současné sociální demokracii či vládě Vladimira Putina? 

Pane starosto, blíží se konec vašeho volebního období, je tedy čas bilancování. Jak byste zhodnotil čtyři roky ve funkci?
Přebírali jsme radnici po pětadvacetileté práci ODS. Spoustu věcí jsme přenastavili a musím říct, že na začátku se naší koalici vůbec nevěřilo. Vydrželi jsme však celé čtyři roky, teď už se na tom pravděpodobně nic nezmění. Já jsem celkem spokojený, budu odcházet se vztyčenou hlavou. Hodně projektů jsme dotáhli, drtivou většinu zbývajících ještě dotáhneme.

Neříkejte, že bylo celé volební období zalito sluncem a bez problémů?
Ono to tak opravdu v podstatě je. Jedinou větší komplikací bylo, že nám loni vypověděla smlouvu firma, která se starala o zeleň. Ale to bylo vážně vše. Nemáme za sebou žádné velké kauzy, dokonce ani malé.

Roman Petrus
- od roku 2014 starostou P8
- je ženatý, má dva syny
- členem ČSSD je od svých osmnácti let
- v mládí byl kancléřem organizace Kruh sdružení dětí a mládeže ČR

Přesto – je něco, co byste udělal při pohledu zpět jinak?
Nevypisoval bych architektonické soutěže a už nikdy to dělat nebudu v jakékoliv pozici. Je to zbytečné zdržování a je to nefunkční. I když bych nějaké věci možná řešil jiným způsobem, za většinou ze svých rozhodnutí si pevně stojím. Spíš bych se vyhýbal problémům, které vznikají kvůli neuvěřitelně zdlouhavé administrativě. Ale to je v Praze běžné.

Co máte proti architektonickým soutěžím?
Za prvé nejsou povinné. A za druhé prakticky všechny, které v Praze probíhají, končí buď nešťastně nebo tak, že konečná realizace projektu je problematická. Jako konkrétní příklad mohu uvést lávku mezi Karlínem a Holešovicemi. Kdyby se nedělala architektonická soutěž, lávka už by možná dnes stála. Ztratili jsme přes rok a ani nevíme, jestli projekt podpoří i budoucí vedení hlavního města.

Co je tam tedy konkrétně špatně?
Protože soutěž skončila loni v září nebo v říjnu a ve chvíli, kdy se tak stane, musíte ještě začít připravovat projekt. To znamená, že někdo musí vizi překreslit do inženýrského plánu a musí to projít všemi schvalovacími řízeními, takže povolení územního řízení a stavebního řízení, což trvá minimálně rok.

Jaká byla práce v koalici, která se rodila v hodně velkých bolestech? Navíc, vy jste se stal starostou přesto, že ČSSD skončila ve volbách až pátá...
Koalice jsou od toho, aby se tam diskutovalo. Samozřejmě by bylo nejhezčí, kdyby byly jednobarevné vlády, ale tak to nefunguje a fungovat nebude. Spíše to půjde k horšímu než k lepšímu, v koalicích bude stále více stran. Musíte se hned na začátku volebního období rozhodnout, jestli půjdete cestou po celé čtyři roky funkční koalice, nebo jestli si bude každá strana hrát vlastní písničku a bude dělat populární politiku. Bohužel tyto dvě věci nejdou dohromady. Ve chvíli, kdy máte takhle širokou koalici, musíte v mnoha věcech ustupovat, přijmout odpovědnost i za kolegy. A tak to fungovalo na osmičce čtyři roky, podle mě velmi dobře. S hnutím ANO, KSČM a třetinou Zelených až nadstandardně.

Spolupráce s KSČM v rámci Prahy 8
"Fungovalo nám to velmi dobře. Dokonce jsem byl překvapen, jak málo naši práci KSČM ovlivňovala. Komunisté stále dostávají hodně hlasů a nějakou dobu tomu tak ještě bude. Takže je třeba s nimi kooperovat i na půdě Parlamentu. Problém s jejich podporou v případné budoucí vládě tedy nemám."

Třetinou Zelených...?
Ano, se zbytkem byly problémy. Také nás před dvěma lety opustili. Oficiálně teprve před půl rokem, ale už předtím to s nimi neklapalo. A musím říct, že pro mne tito lidé nebyli žádnou velkou ztrátou.

Co spolupráce s koalicí? Lídryně ODS paní Ludková se netají tím, že se radnice „musí“ vrátit do rukou pravice...
Opozici bych rozdělil na tři části. První byla v pohodě, šlo o převážnou část TOP 09, Lidovce a asi polovinu ODS. Tito lidé dělali kvalitní opoziční práci, upozorňovali nás na nedostatky, dávali návrhy na změny, mnohdy k lepšímu. Nebyl žádný komunikační problém. Pak je druhá část, která byla úplným opakem. Nemají moc zkušeností, ale bohužel si to nemyslí. Museli jsme je trochu učit a někteří s tím dodnes zápasí. Po třech a půl letech si pletou základní pojmy.

A teď přijdou ti problémoví...
Spíš jde o skupinu, která se pasovala do samozvaných šéfů opozice. Tam patří právě třeba paní zastupitelka Ludková. Neměli absolutně žádný zájem o spolupráci, což je vidět i na záznamech z různých jednání. Přesto, že jsme je tam zvali, chtěli jsme s nimi diskutovat. Ale je rozhodnutí každého, jak se zapojí.

Vy už jste před časem ohlásil, že na starostu znovu kandidovat nebudete. Platí to?
Určitě. Na kandidátce za sociální demokraty sice budu, ale až na šestém místě. Myslím si, že jsem jediný starosta v Praze, který je v zastupitelstvu šestnáct let. A řekl bych, že to stačí. Samozřejmě v případě, že by mne občané zvolili, tak bych je zastupoval ještě čtyři roky, ale už chci dát prostor dalším.

Proč, máte toho dost?
Dělat politiku dnes a kdysi je velký rozdíl a málo lidí to vnímá. Já na to upozorňuji některé kolegy z ODS. Dnes máte koalici ze tří, čtyř, ale i více stran. A ne všechny fungují, jak mají. Někdy je to o jednom jediném člověkovi. Koalici musíte držet zuby nehty a ve finále vám to zabere pětadvacet procent času. Hrát hodného starostu mohou třeba na Praze 7, kde je koalice jednoduchá. Já už prostě nechci zodpovídat za věci, které nemohu ovlivnit. Začíná mi vadit styl politiky, který je velmi marketingový. Vždyť dnes nemusíte dělat nic a jste nejpopulárnější starosta. Proto jsem se rozhodl, že budu dělat něco jiného. Zatím jsem se zcela nerozhodl co, nechávám to otevřené. Uvidím za pár měsíců.

Co vaše spory se starostou Prahy 7 panem Čižinským, už je vše zapomenuto?
Rok a půl se úspěšně vyhýbáme. On reprezentuje přesně ten styl politiky, který nechápu. Populistický, neustále na sebe upozorňuje. Někteří občané ho mají hodně rádi, ale já tomu nerozumím.

Problémy ČSSD
"Není to jen u nás, ale po celé Evropě. Je to posunem na lídrovské strany. Ať se nám to líbí nebo ne, tento systém momentálně funguje. Mezi stylem Macrona, Kašinského, Orbána, Fica či Merkelové nevidím podstatnější rozdíl. Všichni mají stranu jako osobní vlastnictví, a fakt jí derou, jak to jde. Lidé to však chtějí, volají po tom. My lídra nemáme už třetí období, což je problém. Proto mě překvapují názory, že Putin je zlo. On to dělá podobně jako ti, které jsem zmínil. Začal jen jako první."

Asi tedy nebude vaším favoritem na primátora hlavního města?
Předpokládám, že nesežene podpisy a nebude kandidovat. Vsadil vše na jednu kartu, už v dubnu jsme se o tom bavili, a přišlo mi to velmi riskantní. Už se mu velmi krátí čas, protože v červenci sehnat v metropoli hlasy je prakticky nemožné.

Jedním bodem sporu mezi vámi byl Libeňský most...
Je to tak. Bavíme se o tom, jestli budeme stavět nový most, repliku anebo ho jen opravíme. Podle mě i některých odborníků je zřejmé, že nový most a oprava je prakticky totéž. Nezůstane kámen na kameni. Myslím si, že nejhorší variantou je stavět úplně od nuly. Nejrozumnější mi přijde replika, dají se využít některá stavební povolení. Hlavně nechápu, proč se finální rozhodnutí neustále brzdí. A bojím se, že bude ještě hůře. Nové vedení magistrátu bude nasosat všechny myšlenky, zase to bude trvat měsíce.  

Prahu 8 trápí nedostatek bytů, změnilo se to k lepšímu za dobu vašeho starostování?
Je třeba říct, že v minulosti tomu tak nebylo. Bohužel předchozí vedení radnice se rozhodlo prodat 10 000 bytů, což se jim i přes protesty mnohých lidí nakonec opravdu podařilo. Takže v tuto chvíli máme necelých 1 000 bytů a to je opravdu problém. Varovali jsme, že prodávat za třetinovou cenu je nesmysl. Víte, tenkrát tam byl nájem 45 – 50 korun za metr. Chtěli jsme počkat, až se to vyšplhá alespoň na stovku. Mezi tím jsme navrhovali s byty pracovat. Výsledek však byl ten, že z privatizace jsme vydělali asi 8-9 miliard. Ale když jsem na radnici přišel v listopadu 2014, tak už byly na účtu jenom 2 miliardy. Politický boj nás stál velmi draho. Nejhorší je, že teď nemají lidé kde bydlet.

Další palčivý problém "osmičky" je Centrum Palmovka. Jak tam to vypadá?
To je bolavá pata. Převzali jsme to v nějaké podobě, nechali udělat audit. Chyb se napáchalo opravdu hodně, ale naštěstí už je vše za námi. Snažili jsme se nejprve se společností Metrostav dojednat podmínky, dohoda bohužel neklapla. U soudu se pak ukázalo, jaké průšvihy se staly. Nakonec jsme se tedy museli vrátit k jednacímu stolu a dohodnout se na dalším postupu. Komplex teď patří hlavnímu městu a městská část ho bude dodělávat. Pro mě je zásadní, že tam bude radnice a záchranka místo obchodního centra.

No, počkejte. Pořád ale nerozumím, v čem byl problém?
Vezmu to od začátku. Celý systém byl založený na tom, že radnice postaví budovu a svěří ji na 20 let do opatrovnictví Metrostavu. Ten bude brát nájemné jak z obchodního centra, tak od Prahy 8 (ta mimochodem měla platit vůbec nejvyšší nájem). Metrostav si něco nechá na provoz, něco dá do budovy a zbytek pošle zpět Praze 8. Z toho měl být zisk. Na papíře to vypadalo krásně, jenže jaksi se zapomnělo říct B. Faktem totiž bylo, že onen zisk by byl z nájmu, který by si ale Praha 8 platila sama. Takže to, že se nám to podařilo změnit, je pro mě pozitivní.

Co se tedy domluvilo?
Za rok nebo za dva se postaví budova, kde bude městská část a nemusí platit nájem. Magistrát nám na to dal 600 milionů, takže místo 1,2 miliardy nás to bude stát „jenom“ 600 milionů, což mi přijde jako zajímavá změna pro občany.

Zajímalo by mě, kdo vymyslel ten předchozí systém, čí to byla práce?
Schválilo to předchozí vedení. Nevím, kdo to vymyslel, ale myslím, že to nebylo příliš chytré řešení.

Další věc: Parkování v Praze 8...
Doprava je problém po celé Praze. U nás o něco větší, protože dostat se do centra ze severu je možné pouze přes Prahu 8. Částečně přes Prahu 9, většina aut jede přes nás. Je to katastrofa, která se každým rokem zhoršuje. Pokud jde o parkování, Bohnice a Čimice, tam je to nejklidnější. Celý vršek Kobylis se postupně zlepšuje. Ale máme odtamtud hodně stížností, protože 20 % obyvatel, kteří tam bydlí, tam nemají trvalé bydliště. Zóny fungují od pondělí do pátku, a právě proto se tam ještě zaparkovat dá. O víkendech je to samozřejmě složitější. Po šesté hodině večer už nezaparkujete, hlavně v zimě.

Nejsou řešením zóny čtyřiadvacet hodin denně?
Jistě, že jsou. Ale pak by nezaparkovali lidé, kteří jedou třeba na návštěvu. Na druhou stranu hrozně málo lidí ví, že i v modrých zónách se dá za poplatek na dvě, tři hodiny zaparkovat. Já osobně jsem za modré zóny rád, neznám lepší řešení. Ale možná existuje a nové vedení Prahy přijde na něco lepšího.

Budou se tedy modré zóny v Praze 8 rozšiřovat?
Myslím, že ne. Ta otázka bude na pořadu dne možná až v době, kdy vzniknou nové stavby v okolí Bohnic a Čimic, jestli bude nový most a MHD povede jinudy atd. Ale to se bavíme o deseti až patnácti letech, v tuto chvíli nemáme zpracované další rozšíření modrých zón a nepočítáme s ním.

Skončilo vnitrostranické referendum ČSSD, půjde se do vlády s hnutím ANO. Jak jste hlasoval?
Bylo to těžké rozhodování, ale nakonec jsem podpořil vstup do vlády. Obě varianty jsou rizikové, váhal jsem dlouho. Největší bolestí sociální demokracie však je, že dlouhodobě nemá jasného vůdce. O tom dnešní politika je. Lidé volí toho, kdo je zaujme a dokáže se za ně postavit. Sobotka nebyl takový typ a neměl na to charisma, Jiří Paroubek ano, ale myslím si, že ten už je dnes za zenitem. Jan Hamáček? Uvidíme, jestli to zvládne.

Jenže to, co někdy pánové Hamáček, Zimola, Foldyna a další předvádějí, to není příliš dobrý signál k občanům země, že je někdo silný...
Dlouhá léta tu existoval systém dvou stran. Teď se nám to vrací. Panuje všeobecná únava ze sociální demokracie, už jsme tu dlouho a podílíme se na moci od roku 1996. Buď jsme byli vládní stranou, nebo nejsilnější v opozici, která ovládala zbytek. Mrzí mě to a uvidíme, jak se to bude posouvat.

Pavel Telička: Některé lidi realita nezajímá. Vykopali jsme jámy, ze kterých se leze těžko. Rozhovor čtěte zde.