Zámků celá krajina: Nechte si poradit, kam vyrazit v krásném jarním počasí

Zámek Veltrusy láká i na krásný anglický park
Zobrazit fotogalerii (3)
 

Hledáte místo, kde si nejlépe odpočinete a něco se dozvíte? Středočeský kraj takových příležitostí nabízí hned několik. Zámek nebo hrad je ideálním cílem výletu plného historie v prostředí krásné krajiny.

Stručný přehled několika možností vždy pomůže, pokud se nemůžete rozhodnout. Pokud vyhledáváte výlet, co spojuje kulturní zážitek a přírodní krásy, tak je náš výběr určen přímo pro vás. 

Hrad Karlštejn

Snad nejznámější hrad v okolí Prahy už dávno neslouží pouze mužům, jako tomu bylo za Karla IV. Tento skvost schovaný mezi mírnými kopci v kouzelném prostředí hned u řeky Berounky zná každý, ale byli jste někdy na prohlídce hradu?

Další tipy: Svatý Jan pod Skalou – ves s klášterem a poutním místem u jeskyně legendárního poustevníka sv. Ivana se nachází asi 5 km severozápadně.

K dispozici jsou dva okruhy a vždy s průvodcem. První je kratší a projdete si soukromé a reprezentační prostory císaře Karla IV. Druhý okruh zahrnuje posvátné prostory hradu včetně kaple sv. Kříže. Cena obou okruhů se liší výrazně. Za první, dospělí zaplatí 190 Kč, za druhý 500 Kč. 

Pokud zvládnete strmější výšlap na hrad a překonáte vábení všech nepříjemných turistických pastí, které lemují hlavní přístupovou cestu, nebudete litovat.

Zámek Veltrusy

Krásná romatická krajina, kde naleznete kouzelný zámek Veltrusy, se znovu otevírá nejenom na výlet pro cyklisty. Nenechte se mýlit, že zámek je jediným lákadlem přilehlého okolí.

Nedaleko toku Vltavy se otevírá jeden z nejrozsáhlejších anglických parků v České republice. Zámecký park nabízí mnoho zajímavých zákoutí včetně výběhu daňků, přes Švýcarskou hájenku až k mostu se sfingou. 

Výlet je vhodný pro romantickou procházku zamilovaného páru, ale i pro celou rodinu. Intimních zákoutí zámeckého parku je hned několik a areál zámku nabízí výstavu starých kočárů s možností projížďky v areálu. 

Další tipy: Zámek Nelahozeves je stavba ze 16. století patřící mezi nejvýznamnější pozdně renesanční objekty v Čechách. Nelahozeves je zároveň rodiště Antonína Dvořáka.

Zámek Konopiště

Konopiště je jedna z nejvýznamnějších staveb v České republice. Místo bylo svědkem několika historických událostí, ať už diplomatických jednání a vojenských střetnutí, tak zde nalezneme několik pozůstatků habsburského rodu. Jelení paroží, výstava zbraní nebo medvědí výběh jistě osloví každého člena rodiny.

Zámek nabízí hned několik různých okruhů, kdy každý z nich nabízí velice unikátní zážitek. Salony jižního křídla prezentují reprezentativní pokoje, další okruh představuje salony severního křídla, kde nejvzácnější objekt zájmu je kaple sv. Huberta s gotickými a renesančními klenbami. Třetí okruh odkazuje na dobu panovníka Ferdinanda d'Este a poslední okruh je přehlídkou neskutečné lovecké sbírky včetně zbraní a brnění. 

Za zmínku stojí i areál Růžové zahrady a přírody, která je jako stvořená pro odpočinek či klidnou procházku. 

Klíčová slova: