Kosti, lebky a děsivá mystika. Zvláštní druh výzdoby straší lidi z celého světa

Monumentální přehlídka kostí v Sedlci u Kutné Hory
Zobrazit fotogalerii (4)
 

Dlouhé fronty místních i cizinců se chtějí na vlastní oči přesvědčit, jak děsivé je unikátní místo pod kostelem Všech svatých na hřbitově v Sedlci. Jaký je příběh několika tisíců mrtvých, kteří dnes slouží jako neobvyklá dekorace?

Kam lze posunout hranice morbidních dekorací, poctivě představuje kostnice v Sedlci. Turistické autobusy místo plní, jako kdyby zde stál hororový Disney Land. Co se skrývá pod atrakcí, která má hlubší příběh než jen povrchní zážitek z kontaktu se smrtí?

Po morové ráně roku 1318 zde bylo pochováno na 30 tisíc zesnulých, dalších 10 tisíc mrtvých pojal hřbitov během husitských válek. 

Nejděsivější místo na světě?

Server BBC zařadil českou Kostnici mezi nejstrašidelnější turistická místa na světě. Přehlídka kostí a lebek je tak ve společnosti Černobylu, ostrovu panenek v Mexicu, londýnskému Toweru a kopci Křížů v Litvě. V kontextu celého světa se jedná o velmi unikátní prostor. Výzdoba z velkých kostí lidského těla se představuje hned v několika variantách.

Tisíce mrtvých

Úděs nad nespočtem pozůstatků mrtvých těl vyvolává otázku, kde se jich tolik vzalo? Konkrétní počet zemřelých, kteří dnes slouží pro “okrasu”, se pohybuje kolem 40 tisíců. Ty jsou většinou z období morových ran a husitských válek. Samotný areál kutnohorské kostnice je absolutním unikátem ve světovém kontextu. Smrt je tady dominantním prvkem a archeologové v blízkosti nalezli 30 hromadných hrobů, kde bylo pohřbeno okolo 1 500 lidí. Období morových ran a hladomoru ze 14. a 15. století se tak ve velkém promítlo do stavu místního pohřebiště. Zemřelí byli pohřbíváni po vrstvách. Největší hrobka měla dokonce až 26 vrstev mrtvých!

Podle pověsti přinesl opat sedleckého kláštera Heidenreich hrst země z Božího hrobu v Jeruzalémě a rozesel ji po hřbitově. Hřbitovní půda se tak stala součástí Svaté země .

Podivná výzdoba

Hřbitovní kaple svůj vznik datuje již od 14. století. Tak jak ji známe dnes, se stavba proměnila na počátku 18. století podle barokních úprav J. B. Aichela. Morbidní úpravy interiéru se provedly v druhé polovině 19. století, kdy hlavním autorem všech neuvěřitelných objektů seskládaných z lidských těl vytvořil řezbář František Rint. Ten se za pomocí kostí v kostnici na své monumentální dílo podepsal.

Pod útokem turistů

Celosvětový zájem o zvláštní kompozice lidských kostí způsobuje, že se kostnice stává velkou atrakcí. Duch místa a zvláštní mystika je pod nátlakem blesků z fotoaparátu odsunuta do pozadí. Pokud chcete zažít silný zážitek, vyberte si termín, kdy bude kostnice opuštěná. Mráz po zádech vás rozhodně jen tak neopustí.

Nejstrašidelnější les v Čechách: Les Bor je místo plné záhad a tragických událostí. Více čtěte zde.
Klíčová slova: