Nesedět doma a nebrblat

Anna (vlevo) a Hana (vpravo) - zakladatelky rodinného centra mohou být na svoji práci pyšné. Letos jejich centrum slaví 10 let
Zobrazit fotogalerii (11)
 

I takovým heslem se řídí rodinné centrum v Sadské, které letos slaví deset let své existence.  O tom, proč a jaký mají tato centra význam i o chystaném programu v rámci oslav jsem si povídala s jednou ze zakladatelek ŽIVOT JE HRA Hankou Dančišinovou.

Hani, kde se vzala myšlenka na založení rodinného centra v Sadské?  

Měla jsem tříletou dceru Aničku a čerstvě narozeného syna Kubíčka a přemýšlela jsem, že by bylo načase se v Sadské nějak začlenit do společnosti maminek s dětmi, aby z mých dětí nevyrůstali asociálové. Našla jsem Aničku Kracíkovou, která v té době učila maličké děti angličtinu, hrát na flétničky a taky měla cvičení rodičů a dětí na velkých míčích. Natolik mě zaujala, že jsem jí napsala e-mail a nabídla jí svou profesní pomoc – vždy jsem se věnovala marketingu. Řekla jsem si, že to, co umím, snad jednou použiju pro dobrou věc. Anička odpověděla téměř obratem a pozvala mě k sobě domů. No a od té doby už je to smršť…všeho. A ta trvá ve větší či menší intenzitě trvá už deset let.

Co jste si tenkrát kladly za cíl?

Cíle ŽIVOT JE HRA byly, jsou a asi budou stejné. Možná se mění v průběhu času způsob jejich naplňování, ale poslání ne. Snažíme se vytvořit prostor pro aktivní trávení volného času. Podle hesla „Kdo si hraje, nezlobí“ jsme přesvědčené, že když si lidi budou umět hrát, bavit se a smát, nebudou mít čas brblat, vztekat se a stěžovat si. Chceme, aby lidé uměli spolu mluvit, nejen vedle sebe existovat, ale žít. A k tomuto účelu je jakákoliv aktivita skvělým pojítkem.

Co může znamenat takové rodinné či mateřské centrum na malém městě?

Primárně vytváří prostor pro setkávání se. Dává dospělým i dětem možnost osobně poznat jiné lidi, sdílet své zkušenosti, radosti i starosti, učit se nové věci. Ale nejenom na malém městě, to asi platí obecně. Matky na mateřské dovolené jsou považovány za „ohroženou“ skupinu, protože s mateřstvím logicky přichází izolace od společnosti, ve které se pohybovaly dříve a pokud nenajdou jiné maminky v okolí, často jsou s dětmi zavřené doma. Mateřská nebo rodinná centra pak slouží jako místa k setkání. My ale za ohrožený druh považujeme všechny lidi a prostředkem k bytí spolu pro nás není pouze prostor, ale také společná aktivita.

Na co by maminky, které se teprve chystají založit rodinné centrum, neměly zapomenout, a čeho by se v začátcích neměly leknout?

Myslím, že se nemusí bát vůbec ničeho. Musí si ale uvědomit, že je to bude stát spoustu času, úsilí, že mohou občas narazit, ale taky potkají spoustu lidí, kteří budou chtít pomoci. Chce to určitě kreativitu, schopnost obklopit se šikovnými lidmi, co mají a chtějí něco jiným dát. Určitě se neobejdou bez podpory obce či města, měly by reagovat na poptávku. Chybí taková aktivita v jejich okolí? Nebo jsou v okruhu pěti kilometrů další tři mateřská centra? A určitě to chce tolerantní protějšky a obrovskou podporu ve vlastní rodině. U nás jsou do našich aktivit zapojeni nejen partneři, ale i prarodiče, sourozenci…a pomaličku už i naše děti.

Kromě vedení centra jsi i úspěšná lektorka tanečního kroužku, které se vlastně stalo taneční skupinou…

Dance Factory je moje srdeční záležitost a myslím, že tak nějak funguje bez ohledu na centrum samotné. Většina holek, co mi tam chodí, se mnou vyrostla. Nejsme žádná výkonnostní skupina, tréninky máme jen jednou týdně, což není na žádné profi výkony, ale věřím, že máme všechny rády tanec a taky jsme rády spolu…

Co chystají v Sadské k 10. výročí rodinného centra ŽIVOT JE HRA

 

20. - 21. května 2016

 5. ročník festivalu V Sadské dětem – Ráj na zemi 2016

Přehlídka všeho, co se dá ve volném čase dělat. Dvoudenní program zábavy - na pódiu i v Rajské zahradě, což je městečko stánků s výtvarnými, kreativními, sportovními či jinými volnočasovými aktivitami.  V rámci doprovodného programu vystoupí vokální kapela Marika Singers, Klaun Ferda a jeho show, taneční a hudební animace. Objevit by se měli i známé osobnosti jako například Markéta Hrubešová, Marek Ztracený nebo Lucka Váchová. Festival bude zakončen Pyžamovou zábavou.

20. srpna 2016

24. ročník triatlonu O želeného psa

Tradiční závod psů a lidí u sadského jezera s doprovodným programem.

27. srpna 2016

Maškarní posvícenské rodinné hry

Proběhnout v rámci oslav sadského posvícení a ÓBR TŘEŠNÍ na dortu bude koncert Kašpárka v rohlíku

 12. listopadu 2016

 Svatomartinský Gala Ples ŽIVOT JE HRA

Kromě skvělé  kapely a DJ, kteří zahrají k tanci i poslechu se můžete těšit na svatomartinskou husu, vinotéku, gurmánský koutek, módní přehlídku, bohatou tombolu i půlnoční slavnostní karnevalovou sambu.

Informace ke všem akcím postupně najdete na www.zivotjehra.com či na fb Život je hra

Klíčová slova: