Díky herečce z hanbatých filmů máme dnes GPS i Wi-Fi

Hedy Lamarr se narodila ve Vídni. Předky má ale u nás na Moravě
  |   zajímavost

Hedy Lamarr, elegantní herečka zlaté éry Hollywoodu, byla mnohem více než jen krásnou filmovou hvězdou. Měla moravské předky, nejvíce ji proslavil nahatý film Extase, který natočil český režisér Gustav Machatý, a přesto právě díky ní a komunikačnímu systému založenému na principu přeskakování mezi frekvencemi máme dnes bezdrátové technologie, které jsou každodenní součástí našich životů.

Kráska se narodila jako Hedwig Eva Maria Kiesler v roce 1914 ve Vídni. Proslavila se v několika slavných filmech, jako byly snímky Alžír (1938) nebo Samson a Dalila (1949). Její půvabná přítomnost na plátně ji učinila jednou z nejslavnějších hereček své doby. Patent na „komunikační systém založený na principu přeskakování mezi frekvencemi“ byl ale její majstrštyk! 

Tajemství krásné nahotinky

Nejen krásou oplývala Hedy Lamarr. Byla také vynálezkyní! Během druhé světové války spolu s George Antheilem vyvinula systém pro řízení torpéd, který byl využitelný pro přesné cílení a mohl potenciálně změnit vývoj moderních bezdrátových komunikačních technologií díky přeskakování kmitočtů. 

Antheil byl hudební skladatel a invenčním vynálezem, který získal patent číslo US2292387, toužil s Hedy prospět své zemi. Psal se srpen 1942. Tou dobou byla země už osm měsíců ve válce a sváděla válku s japonským císařstvím o nadvládu nad Tichomořím. 

Nikdo ji nebral vážně

Jejich systém využíval techniky z oblasti hudebního zašifrování (frequency hopping), které byly inspirovány hrou na klavír a měly za cíl zabránit rušení signálů torpéd nacistickou technologií. Tato metoda se stala předchůdcem moderního bezdrátového komunikačního systému a byla klíčovým prvkem v rozvoji GPS, Bluetooth a Wi-Fi.

V oblasti vědy a technologie byla ale herečka dlouho podceňovaná. Armádní velení i veřejné instituce takový patent zcela ignorovaly a odmítly se jím zabývat. Z kanceláře byla vyprovozena s dovětkem, že pokud chce své zemi poskytnout pomocnou ruku, má propagovat armádní dluhopisy.

Zničil jí image režisér?

Její přínos byl uznán až později, kdy získala dokonce ocenění a uznání za svůj významný vědecký přínos. „Od Hedy lidé očekávali jen to, že bude naprosto okouzlující. Chtěli někoho, na koho by se mohli dívat v kinech a kdo by jim pomohl zapomenout na všechny jejich problémy,“ vysvětlovala celou situaci pro Forbes režisérka Alexandra Dean, která natočila celovečerní životopisný dokument  o Hedy Lamarr s názvem Bombshell: The Hedy Lamarr Story.

Na její image se pravděpodobně podepsal tehdejší šéf americké produkce MGM Louis B. Mayer, který s Hedy vůbec jako první podepsal tehdy smlouvu. On sám dělil ženy na dvě kategorie – ty, které byly krásné a měly spočinout v mužově posteli, a pak ty inteligentní, které si zaslouží vystupovat na piedestal, obdivovat však jen z dálky. „Rozdělil svět na dva druhy žen: Madonu a kurvu. A nemyslím, že by věřil, že Hedy může být také něco jiného než ta druhá,“ řekl ve zmiňovaném dokumentu ředitel televizního archivu Kalifornské univerzity Jan-Christopher Horak.

Přišel čas...

Na patent dlouho padal prach. Došlo na něj až během kubánské krize začátkem 60. let, kdy Sovětský svaz rozmisťoval na Kubě své rakety. Napjatá situace si okamžitě žádala změnu postoje a nová řešení. Později se patent stal základem pro dnešní bezdrátovou komunikaci, která přijde momentální generaci naprosto samozřejmá – například Bluetooth.

Zdroj: denik.cz, forbes.com, novinky.cz

KAM DÁL: Hitler v rauši: Za nezdolným optimismem diktátora stálo hrůzné tajemství.