Máslo si můžete snadno připravit doma a ušetřit. Zásadní je výběr smetany

Je to stejně jako s chlebem. Kdo si jej jednou začal péct doma, už nedokáže přestat
Zobrazit fotogalerii (3)
  |   zajímavost

Cena másla se pohybuje kolem 55 korun za kostku. Jeho kvalita však nemusí být vždy úplně dokonalá. Proto je dobré umět si vyrobit máslo vlastní. Navíc, když si ho vylepšíte dle své chuti, můžete ušetřit. Každopádně rozdíl v chuti poznáte na „první dobrou“. A když si máslo namažete na čerstvý domácí chléb, dokonalost bude na světě.

K samotné výrobě domácího másla nepotřebujete nic jiného než kvalitní smetanu ke šlehání. V akci se dá sehnat zhruba za 20 korun za 250 ml. Ze dvou balení smetany pak připravíte zhruba 200–220 g klasického másla. Žádná finanční úspora v rodinném rozpočtu nehrozí, i tak rozhodně stojí zato udělat si domácí máslo alespoň na zkoušku. Rozdíl totiž pozná každý,“ usmívá se kuchařka Iveta Králová.

Něco jiného však je, pokud si vyrobíte máslo ochucené. Pak výrazně ušetříte. To potvrzuje i Králová. „Cena za 250 gramů slaného másla je v obchodech zhruba 75 korun, u bylinkového zaplatíte dokonce více než 90 korun za 250 g.“

Smetana je alfa a omega úspěchu

Dvě balení smetany tedy budou stačit. „Ale pozor, smetana musí být neošetřená metodou UHT. Proto není vhodné kupovat smetanu trvanlivou, nýbrž jen a pouze tu čerstvou. Zvolte rovnou smetanu ke šlehání, měla by mít minimálně 30 % tuku. Samozřejmě i zde platí, čím více procent tuku smetana má, tím lépe.“

Kuchařka radí, abyste po zakoupení nechali smetanu zhruba hodinu mimo ledničku. Následně ji nalijte do vyšší nádoby a začněte šlehat pomocí ponorného mixéru. „V momentě, kdy budete mít krásné kopečky šlehačky, ještě nepřestávejte šlehat. Cílem je totiž, aby se smetana „srazila“ a tuk se tak pomalu začal oddělovat od podmáslí. Šlehejte dále, dokud se podmáslí nezačne oddělovat. To postupně slévejte, můžete ho rovnou vypít, případně ho použít třeba na upečení domácího chleba.“

Vyšlehanou hmotu zbavte zbytku podmáslí

Když se vám podaří vyšlehat pouze hustou hmotu, vyklopte ji z nádoby – ideálně na něco dřevěného – a hněťte pod proudem studené vody, aby se z ní vyloučil zbytek podmáslí a dostali jste kompaktní, hladký bochánek.

Připravte si nějakou formu, ze které byste máslo rádi následně konzumovali, a umístěte do ní vypracovanou hmotu. Na pár hodin dejte čerstvé máslo do lednice,“ radí Králová s tím, že po této době máte hotovo.

Máslo lze vylepšit i česnekem nebo bylinkami

Pokud si chcete máslo ještě „vylepšit“, je možné přidat do něj ještě před jeho uskladněním v lednici sůl, česnek nebo bylinky podle své chuti. Bylinky je potřeba důkladně umýt a nasekat na co nejmenší kousky, česnek je pak důležité zejména řádně prolisovat. „Přidáním těchto ingrediencí získá čerstvé máslo i „na ceně“. Jak už jsem říkala v úvodu, tady už docela výrazně ušetříte.“

Zdroje: redakce, kuchařka Iveta Králová

KAM DÁL: Kvalitní máslo vždycky neseženeme. Často se nám snaží podstrčit náhražky.