Zahrádkáři, čas zasít zeleninu je tady

Domácí zelenina má naprosto jinou chuť než z obchodu
Zobrazit fotogalerii (4)
 

Právě nyní je příhodný čas na setbu méně choulostivých druhů zeleniny. Které to jsou a jak se o ně správně starat?

Mrkev

Polovina března je vhodná na setí rané mrkve, které se nejlépe daří při teplotě okolo 16°C, ale plně dostačujících je 7°C. Pro setbu semen doporučujeme otevřenou plochu s úrodnou půdou. Semena vkládejte do 1 až 2 cm hlubokých důlků, které by měly být od sebe vzdáleny kolem 15 cm. Nedoporučujeme ji sázet blízko u sebe, mrkev potřebuje prostor a může se stát, že potom nevyroste dostatečně velká anebo ji budete muset následně protrhat.

První mrkve můžete sklízet přibližně po dvou měsících od zasetí. V průběhu růstu však nezapomínejte pravidelně vytrhávat plevel a dostatečně půdu zvlhčovat.

Kopr

Nesmíme zapomenout na klasického pomocníka v české kuchyni. Koprovka z domácího kopru v žádném případě nemůže chybět na našem stole.

Kopr je velmi nenáročný na pěstování, vyhovují mu lehké a hlinité půdy a nejlépe se mu daří na slunci. Semena od sebe sázíme na záhoncích ve vzdálenosti 20cm, někdy se však množí i samovýsevem. Kopru se bude dobře dařit, i pokud ho zasadíte do květináče a necháte na okně či na balkoně. Nať sklízíme už po 6týdnech, tedy na konci dubna.

Petržel

Před setím petržele je potřeba důkladně připravit půdu. Nejlépe brzy z jara, kdy je půda ještě nasáklá sněhem po zimě a nebude hrozit, že semena uschnou. Důkladně půdu zryjte a zkypřete.

Petržel je dvouletá rostlina, první rok roste kořen a nať a druhý petržel začíná kvést a Vy můžete použít její semena pro setbu na další rok.

Semena zaséváme do mělkých řádků vzdálených od sebe 30cm, zakryjeme je půdou a položíme černou fólii, kterou odejmeme, jakmile petržel vyklíčí.

Petržel sklízíme po celý rok.

Ředkvičky

Čerstvým řízným ředkvičkám na posoleném chlebu s máslem málokdo z nás odolá. 

Ředkvičky potřebují dobře propracovanou spíše lehčí půdu a doslova vyžadují růst na slunci. Semínkům připravíme důlky hluboké přibližně centimetr a vzdálenost udržujeme stejně jako u mrkve okolo 15cm. Abychom se vyhnuli následnému pletí plevele, můžeme půdu přikrýt černou fólií a pro ředkvičky vystřihnout dírky.

Tato zelenina se sklízí velmi brzy, za dobrého počasí si na nich můžete pochutnat již po třech týdnech. Sklízejte je, když délka natě dosahuje přbíbližně 4cm, v této velikosti mají nejvýraznější chuť.

 

Hrách

Hrách sázejte až po pominutí větších mrazů, které jsou jeho velkým nepřítelem. Tato plazivá rostlina má ráda propustnou a úrodnou půdu. Na rozdíl od petržele ji pomáhá hnojení zetlelým hnojem.

Pro setbu si připravíme 6 centimetrů hluboké a 3 centimetry široké pruhy, většinou ve dvou řádcích, abychom mohli použít laťky, které hrachu usnadní růst a rostlinu tak nepoláme vítr.

Na hrachové lusky si počkáme delší dobu než na ostatní zeleninu, a to 3 měsíce.

Dámy, věděly jste, že hrách má blahodárné účinky na pleť a vlasy? My si ho teď zasadíme asi tunu.

Špenát

Jako poslední zeleninu si zmíníme „energetický nápoj“ Pepka Námořníka. Špenát se nebojte sázet velmi brzo, odolá zimě, i pokud teploty klesnou pod -9°C. Semena sázíme v rozmezí 10 až 20 cm od sebe a doporučujeme ho sázet do blízkosti mrkve, jelikož jim vyhovují stejné podmínky. Avšak na rozdíl od mrkve ho vkládejte do půdy přibližně 4cm hluboko.

Špenát roste velmi rychle, ke sklízení můžeme přistoupit už po 4 týdnech.

Pokud jste zeleninu pěstovali už minulý rok, nesázejte stejné druhy na stejná místa, ale záhonky prostřídejte. Usnadníte tak rostlinám růst.