Benešov chce 100 milionů na výstavbu terminálu. Kde je vezme?

Vrátí se město ke "starému" projektu, nebo přijde s novým?
Zobrazit fotogalerii (1)
 

Už příští rok by nový dopravní terminál v Benešově mohl sloužit cestujícím. To ale záleží na schválení dotací městu. Z původních 170 milionů by se teď starosta spokojil "jen" se 100 miliony korun. Podle něj je stále reálná šance peníze získat.

O výstavbu dopravního terminálu v Benešově usiluje starosta už přes rok. I obyvatelé jsou myšlenkou nadšeni. "Mnohem snáze by se nám cestovalo za prací a do škol," těší se na usnadnění paní Eva, která denně dojíždí do zaměstnání. A tak město dál žádá o finanční podporu, tedy dotace.

"Je tu roční zpoždění vypsání operačního programu. Samozřejmě se do něj hlásíme, a protože tam zatím není přihlášeno tolik projektů, má Benešov velmi reálnou šanci dotaci v plné výši získat,“ je přesvědčený starosta Petr Hostek. "Předpokládám, že by se letos vysoutěžil dodavatel a zahájily přípravné práce tak, aby terminál příští rok v létě, nejpozději na podzim mohl být hotový." 

Projekt má být financován z větší části z Evropské unie, z takzvaných integrovaných územních investic v rámci metropolitní oblasti Praha. 

Vyhodnocení se blíží

Podle radnice už skončily administrativní úkony a teď už nezbývá než čekat. Podle místostarosty Jiřího Švadleny město už žádost podalo a je připraveno akci okamžitě spustit. "Lhůta pro vyhodnocení žádostí je poslední červen,“ potvrdil. "Teď už čekáme jen na to, až zahřmí a náš projekt vyhodnotí tak, že dotaci dostaneme."

O parkovací dům se bude usilovat hned, jak to znovu půjde. Je možné, že by byl i součástí terminálu. České dráhy prý začínají být k budouvání záchytných parkovišť vstřícnější

Potřebují minimálně 100 milionů

Původně starosta usiloval nejen o výstavbu terminálu, ale také parkovacího domu stojícího mezi kolejištěm a Nádražní ulicí. Jenže na to bylo potřeba mnohem více finančních prostředků. Částka tehdy dosahovala 170 milionů korun. Teď by se město spokojilo "jen" s terminálem a podchodem pod autobusovým a vlakovým nádražím. Benešovu by tak stačilo 100 milionů korun. 

Starosta je optimistický a věří, že má šanci dotaci získat, projektů prý není přihlášených tolik. Dopravní terminály budují i další středočeská města. Například Beroun, Sedlčany nebo Sázava. Pohodlnější cestování a jednodušší přestupy plánuje i Kutná Hora. 

Klíčová slova: