Trocha alkoholu pro zdraví? Ani náhodou!

U mužů je hranice 60 gramů čistého alkoholu, tvrdí odborník na závislosti
Zobrazit fotogalerii (3)
 

Češi holdují alkoholu tak, že jsou se svým pitím piva pověstní mezinárodně. Jak situaci řešit tak, aby spotřebitel neutrpěl a závislých nepřibývalo? Existují cesty v zemi, kde je pivo levnější než voda, a jak to je s malým množstvím alkoholu?

Alkohol, zejména pak pivo je vepsáno do české kultury tak jako nic jiného. Kdo nepije, není Čech. Kulturou, kde je pití něco naprosto běžného a je snadné s ním začít ve velmi mladém věku. 

Malé množství alkoholu je zdraví prospěšné

O malém množství alkoholu se traduje, že je vlastně zdravý. Většinou se bavíme o jednom pivu k obědu, skleničce vína k večeři, případně jednoho panáka něčeho silnějšího. Pivo nám dodává úžasně prospěšný vitamín B, červené víno pak dodává vitamín C a pomáhá nám rozproudit krev. 

"Muži mohou bez problému pít až 4 deci vína denně. Ženy, které mají alkohol dehydronázy o třetinu méně než muži, by pak měly vypít zdravě jen třetinu z toho co muži," tvrdí kardiolog Milan Šamánek. 

Slovo alkohol pochází z arabského al-kahal, což znamená jemnou substanci

Naprosto jiný názor prezentuje Karel Nešpor, který si myslí, že je jen málo případů, kdy se ukazuje alkohol jako dobrý nápad. "Radit Čechům pít alkohol v situaci, kdy je spotřeba deset litrů 100% lihu na osobu, považuju buď za nedostatek kontaktu s realitou, nebo marketingový záměr," tvrdí odborník na závislosti Karel Nešpor.

"Alkohol jako návyková látka je často zneužívaný a doktory by neměl být ve velkém doporučovaný. Je tady naopak velká ignorovaná skupina těch, kteří by neměli pít vůbec. Pít by neměly ženy, které nevylučují těhotenství. Zejména v raném období těhotenství je to rizikový faktor poškození plodu. Naprosto by se pití měli vyvarovat i lidé, jejichž rodiče mají alkoholový problém. Ti jsou ke stejnému chování extrémně náchylní," vypočítává. 

Závislými na alkoholu jsou v České republice desítky tisíc lidí, "problém" s alkoholem má dle statistik v ČR 25 % mužů a 10 % žen.

"Dále by neměli míchat lihoviny s léky. Důsledky chemického mixu jsou těžko odhadovatelné. Je tady navíc ještě jedna nebezpečná věc, která se v kontextu užívání alkoholu nezmiňuje. Tou opomíjenou částí pravdy je to, kolik nehod s těžkými, nebo dokonce smrtelnými zraněními je způsobeno právě alkoholem. Nejčastěji se to týká mužů do 40 let," přihazuje další argumenty bojovník proti alkoholu Karel Nešpor. 

Jak z toho ven? Cesta pryč od alkoholu se zdá být nejsnadnější přes zvýšení jeho ceny. Ve chvíli, kdy bude levnější si dát něco nealkoholického, to využije spousta zákazníků. Také u nás se pak ke slovu dostávají čím dál tím častěji zákazy pití alkoholu na konkrétních místech, například v parcích a podobně.

Stadia alkoholismu

  • 1. počáteční stadium – piják poznal alkohol jako drogu a začíná zvyšovat jeho dávky, aby se cítil dobře. Alkohol mu zatím dává, ale nebere.
  • 2. varovné stadium – častá podnapilost a opilost. Přechází od nápojů s nízkým obsahem alkoholu k lihovinám a pije častěji. Zatím ale nemá takzvaná okna, tedy výpadky paměti z doby opilosti. Uvědomuje si, že je nápadné pít sám, proto vyhledává společnost, o které později tvrdí, že je špatná a že jej k alkoholu přivedla.
  • 3. rozhodné stadium – objevují se výpadky paměti z opilosti. Alkohol se dostává do centra zájmů pijana a začíná jej ovládat. Slibuje sobě i blízkým, že přestane, ale nedaří se mu to. V případě, že se mu to na delší dobu podaří, dostává pocit, že může alkohol ovládat, jeho nervový systém je ale v situaci, kdy stačí trocha alkoholu, aby se propadl zpátky. Toto stadium může trvat týdny nebo měsíce. Pokud člověk nadále pokračuje v pití, už sám nepřestane.
  • 4. konečné stadium – mění se tolerance alkoholu. Aby se pijan opil, potřebuje větší množství alkoholu, také je opilý stále častěji. Popíjí už od rána a třeba i několik dní v kuse, a to i při nevhodných příležitostech, jako jsou třeba rodinné oslavy nebo pohřby. Pro toto poslední stadium jsou typické alkoholické psychózy, jako je delirium tremens nebo Korsakovova psychóza. Pijanovi pak může pomoci už jen psychiatr v protialkoholní léčebně nebo některé ambulantní středisko pro alkoholismus a toxikomanii.