Tragédie mnichovského letu: Přežili vlastní smrt, aby si splnili sen

Tragédie ukončila jeden sen
Zobrazit fotogalerii (3)
 

Jeden z největších sportovních příběhů byl napsán 6. února 1958. Tehdy do osudu fotbalového týmu Manchester United promluvila smrt. Letadlo ve sněhové kalamitě tragicky havarovalo na mnichovském letišti a ze 44 lidí na palubě zahynulo 23 osob. Tým, který vedl Sir Matt Busby, přišel o osm špičkových fotbalistů a sám trenér přežil vlastní smrt. 

Manchester United byl pod vedením Sira Matta Busbyho prvním anglickým týmem, který se účastnil evropských pohárů. Úspěch v Anglii chtěli potvrdit i na mezinárodní scéně.

Specifický tým, jehož přezdívka zněla "Busby Babes" - Busbyho děti, byl charakteristický mimořádně nízkým věkem hráčů (věkový průměr týmu byl 22 let) a pevnou rukou trenéna Matta Busbyho. Krůček od finále se celý sen o úspěchu mladého týmu rozplynul pod stínem tragické události.

Jednou z obětí mnichovské tragédie byl Duncan Edwards, který byl svého času považován za největší fotbalový talent Anglie. Matt Busby si dokonce jeho talentu vážil natolik, že byl ochoten čekat před jeho domem do půlnoci jeho osmnáctých narozenin. Následně s ním a jeho rodiči podepsali profesionální smlouvu s Manchesterem United.

Mnichovská tragédie

Když se "Busby Babes" vraceli z úspěšného utkání proti Crvené zvezdě Bělehrad, byli nuceni mezipřistát na mnichovském letišti.

Toho dne se však na nebi rozvířila obrovská sněhová vánice a letadlo se třikrát neúspěšně pokoušelo odlepit od země. Při posledním pokusu letadlo havaruje na konci ranveje.

Tragédie si vyžádala celkem 23 mrtvých a z toho 8 členů Busbyho týmu.

Sám trénér byl ve vážném stavu. Když v nemocnici bojoval o život, nikdo nesměl zmínit jména zemřelých hráčů jeho týmu, protože by takovou informaci nemusel přežít. Sám Matt Busby dostane poslední pomazání, ale nakonec boj o život zvládne a zahájí další komplikovanou cestu za svým snem! 

Nový United na ruinách Busbyho dětí

Osm mrtvých a dva zranění natolik, že nemohli pokračovat v kariéře. Zdevastovaný tým začal zcela logicky ztrácet a místo úspěchu se propadal tabulkou. Nakonec se ale Busbyho děti dočkaly zmrtvýchvstání.

Druhá generace Busbyho dětí vyrostla po boku zázračně přeživšího sira Bobby Charltona a kapitána Billa Foulkese. Deset let trvalo, než přišel nevídaný happy end. Tým byl doplněn novými hvězdami v čele s rockerem fotbalových trávníků Georgem Bestem. 

Když Duncan Edwards umíral v nemocnici, ještě se ptal spoluhráčů, kdy hrají s největším rivalem o titul Wolves. Nechtěl ani náhodou chybět. Za několik dní však na následky zranění umírá.

Finále Poháru mistrů Manchester United vyhrál nad Benfikou Lisabon v proudloužení, kdy symbolicky poslední gól vstřelil jeden ze dvou hráčů, kteří přežili mnichovskou tragédii. Bobby Charlton. On, kapitán Bill Foulkes a trenér Matt Busby byli jediní, kteří mohli docenit vzácnost této chvíle. Neuvěřitelný příběh, kdy tým doslova vstane z popela a splní si sen, nemá v historii sportu obdoby. Tým zlomený strašlivou tragédií se narovnal, aby inspiroval svým vzácným příběhem. 

Na počest všech zemřelých mnichovské tragédie jsou na stadionu Old Trafford velké hodiny, které se zastavily na čase 15:04, stejně jako skončil život několika talentovaných Busbyho dětí.