Jak na skvrny od kávy na oblečení a kobercích. Jde to rychle, levně a jednoduše

Na skvrny od kávy se vám bude hodit mycí prostředek na nádobí
 

Téměř každý si čas od času rád vychutná šálek kávy, zejména po ránu pro jeho povzbudivé účinky. Někteří z nás by dokonce bez kávy nevydrželi ani jeden den. Jediný problém tohoto nápoje je, že dělá skvrny, které jen tak nezmizí, pokud tedy neznáte tyto tipy a triky.

Skvrny od kávy také většinou přijdou v ten nejméně vhodný čas. Vznikají nejčastěji, když si tento horký nápoj vychutnáváme ráno před prací, počítáme minuty do odchodu a rozhodně nemáme času nazbyt. Není ale důvod propadat beznaději, dokonce i kávových skvrn se lze lehce zbavit.

Co se týče čištění, mohou být tyto fleky velmi podobné těm od červeného vína, tedy velmi náročné na odstranění. Je to kvůli tomu, že tyto dva nápoje obsahují jednu společnou složku, která je známá pro své zabarvovací schopnosti. Jedná se o chemickou složku s názvem tříslovina.

Naštěstí ale existují časem prověřené postupy, jak tuto složku vína, kávy a některých čajů z oblečení nebo koberce spolehlivě odstranit.

Oblečení

Vezměte houbu a nejdříve se skvrnu pokuste vyčistit jemnou stranou houbičky. Poté je nutné daný kousek oblečení zhruba na 30 minut namočit do studené vody.

Po uplynulé půlhodině máčení ve škopku nebo umyvadle na skvrnu zkuste aplikovat odstraňovač skvrn, který je určený k použití před praním. Poté oblečení dejte prát spolu s trochou chlóru nebo bělidla na textil, pokud je to pro danou látku bezpečné a neponičí ji to.

Pokud byla vaše kávová skvrna způsobena kávou s mlékem, postup se může nepatrně lišit. V tomto případě se musíte ujistit, že váš prací prostředek obsahuje enzymy, které vám pomohou se zbavit i skvrny s příměsí mléka nebo smetany.

Křesla a sedačky

Pokud se vám tato nehoda stala zrovna ve chvíli, kdy jste byli pohodlně usazeni na čalouněném gauči, nezoufejte. I tyto skvrny se dají odstranit.

Je potřeba si umíchat vlastní čisticí směs. Budete potřebovat 1/2 lžíce prostředku na mytí nádobí a studenou vodu (2 skleničky). Poté, co prostředek na mytí nádobí smícháte s vodou, aplikujte ho na sedačku houbičkou (jemnou stranou). Postup opakujte, dokud skvrna dočista nezmizí.

Nakonec houbičku opláchněte a místo vyčistěte ještě jednou pouze studenou vodou. Poté se ho snažte vysušit, nejlépe pomocí starého vysoce savého ručníku.

Koberec

Nejdříve z koberce vysušte co nejvíce rozlité kávy, ať už papírovými ubrousky, nebo utěrkou.

Dále smíchejte 1/2 polévkové lžíce octa s 1/2 lžícemi prostředku na mytí nádobí a teplou vodou (2 sklenice). Na směs použijte čistý hadřík a snažte se koberec vydrhout dočista. V momentě, kdy skvrna zmizí, proces drhnutí opakujte, tentokrát už jen s vodou, poté místo vysušte.

Zdroj: Good Housekeeping

KAM DÁL: Venčení psa v zimě může mít tragické následky. Jak jim lehce předejít?