Péče o psa seniora: Na jaké nemoci si dát nejvíce pozor a jak je to se stravou?

Pejsky seniory často trápí nemocné klouby, jejich stav je předurčen několika faktory
Zobrazit fotogalerii (3)
 

Psí stárnutí s sebou přináší mnoho problémů, a je proto nutné o naše čtyřnohé kamarády více pečovat. Psí senioři často nejsou tak aktivní, přibývají na váze, horší se jim zrak i sluch a mnohdy je trápí nemoci, které jim mohou zásadně zkrátit či znepříjemnit kvalitu života. 

V seniorském období psa by naši pozornost měla upoutat jakákoliv neobvyklá změna, například změny v chování, hubnutí, vyšší výdej moči (polyurie), nadměrná žíznivost (polydipsie), nechutenství aj. Všechny nezvyklé příznaky by měly být konzultovány s ošetřujícím veterinárním lékařem.

"Stejně jako u lidí i u psů působí stárnutí komplexně na celý organismus, u řady orgánů (např. ledviny, játra aj.) tak dochází ke snížení jejich funkčnosti," říká MVDr. Kateřina Karásková, Ph.D. Vhodnou prevencí řady chorob je optimální životospráva, minimalizace stresových faktorů a pravidelné preventivní kontroly.

Zdravé klouby

Pejsky seniory často trápí nemocné klouby. Jejich stav je předurčen několika faktory. Mezi ty nejvýznamnější patří genetická výbava a to, jak byli psi krmeni a zatěžováni (především) v období růstu. „Ve stáří se pak přidávají změny vyvolané právě stárnutím. U kloubů se jedná například o omezenou tvorbu synoviální tekutiny či glykosaminoglykanů, tedy základních komponent všech kloubů,“ vysvětluje Karásková.

Jednou z možností, jak u stárnoucích jedinců podpořit výživu kloubních struktur, je pravidelné podávání ověřených nutričních doplňků na bázi glukosaminu a chondroitinu. Velký význam v tomto období života má i výživa a celková životospráva. Ta by měla odpovídat potřebám psa. Mnoho lidí mění u starších psů výživu a přechází na granule tipu senior.

"My doporučujeme spíše než na věk hledět na celkovou aktivitu psa a na jeho váhu a vitalitu. Pokud je pejsek i v deseti letech stále vitální a má normální váhu jako v pěti letech, není použití speciální receptury nutné. Pro speciální výživu bychom se měli rozhodnout až ve chvíli, kdy má vyšší váhu a menší aktivitu. Tedy i v pozdějším věku je možné použít recepturu pro dospělé psy nebo složení ALS. Pouze doporučujeme upravit případně krmnou dávku dle aktivity," říká odborník na výživu psů Martin Pučálka.

Choďte pravidelně k veterináři

U starších psů je také velmi důležité chodit na častější veterinární prohlídky. "U stárnoucích a starých zvířat jsme schopni při pravidelném sledování zdravotního stavu objevit řadu závažných zdravotních problémů již v počátcích, jejich terapie pak bývá mnohem úspěšnější," vysvětluje MVDr. Kateřina Karásková. Pravidelné preventivní prohlídky by tak měly být prováděny jednou za půl roku.

Mezi nejčastější onemocnění u stárnoucích zvířat patří nemoci dutiny ústní, jako je zubní kámen či záněty periodontu (ozubice), ale i problémy s ledvinami a játry. "Psy také často trápí obezita, která je spojená s obecně nižšími energetickými potřebami, nižší fyzickou zátěží a překrmováním. Onemocnění dutiny ústní i obezita pak předurčují zvíře k dalším zdravotním problémům, jako jsou onemocnění srdce aj. Pokud má pes sklony k obezitě, je dobré krmné dávky zmenšit a zvolit krmivo s menším obsahem tuků," říká Pučálka.

Pohyb je důležitý i u starších psů

Pohyb patří mezi přirozené součásti života, neměli bychom ho tak upírat ani stárnoucím jedincům. Pohyb je řízen z centrální nervové soustavy, a má tak pozitivní vliv nejen na fyzické, ale i psychické zdraví. Samozřejmě musíme typ pohybové aktivity upravit vzhledem k fyzickým možnostem, tedy tak, aby nedocházelo k přetěžování organismu. Vhodnými aktivitami jsou např. delší procházky či plavání. 

KAM DÁL: Nejvěrnější psí plemena vás nikdy nenechají na holičkách. Která to jsou?.