Milovice stále trápí osvětlení. Opravy mohou trvat ještě roky

V Milovicích teď není večer moc bezpečno
Zobrazit fotogalerii (3)
 

Stále a pořád dokola se skloňuje v Milovicích jeden zásadní problém - veřejné osvětlení. Pohyb po ulicích je v podstatě jen na vlastní nebezpečí, hlavně pak ráno a po setmění. Už v březnu se na radnici hromadily stížnosti. Jenže pozor, bude ještě hůř. Proč se situace nedokáže vyřešit a kde je vlastně problém?

V březnu probíhaly v Milovicích výkopové práce, které jsou už ve své podstatě nebezpečné tím, že můžete spadnout do nějaké jámy. A co teprve, když vám na cestu nesvítí lampy! Lidé si právem stěžovali na neschopnost radnice situaci řešit a hlavně konat.  

"Žádáme obyvatele o shovívavost a zvýšenou opatrnost v místech výkopových prací. O součinnost byla požádaná i městská policie, která bude tuto lokalitu v nočních hodinách častěji monitorovat," prosil obyvatele starosta Milan Pour s tím, aby potmě raději nevycházeli z domů a dávali na sebe pozor. 

Situace se bohužel opakuje a vypadá to, že se tak stále nepodařilo vyřešit věc, která už je přitom na stole pořádně dlouho. Problémy s osvětlením nyní hlásí ulice Višňová, Braniborská, Spojovací a také Komenského, což není zrovna málo.

Milovice jsou městem, které leží v okrese Nymburk ve Středočeském kraji zhruba 4 kilometry od Lysé nad Labem a 37 kilometrů od centra Prahy. 

Kdy se konečně najde řešení?

Milovice se stále snaží přijít na to, kde je vlastně zakopaný pes. Táhne se to totiž už měsíce a zatím to nevypadá na žádné kloudné řešení. 

"Ve zmíněných ulicích opravdu dochází k výpadkům. Jelikož se však jedná o poruchy kabelové, nelze předem určit dobu jejich odstranění. Ale pracujeme na tom," tvrdil vedoucí Odboru správy majetku města a investic Karel Pánek. Se situací pomáhá i policie. Hlavně za tmy, kdy je pohyb po milovických ulicích rizikový.

Obyvatelé ve strachu a nevoli

Neustálé problémy s veřejným osvětlením samozřejmě trápí nejednoho obyvatele města. Cesta domů se mnohdy stává bojovkou. "Pořídím si takovou tu hornickou helmu s čelovkou. Jinou možnost nevidím," podotkl jeden z místních.

Ke spoustě výkopových prací dochází momentálně i v Úvalech, které jsou doslova rozkopané. I tam si musí obyvatelé dávat pozor, kam šlápnou. Obec ale alespoň neřeší problém s veřejným osvětlením.

"Závada se stále hledá, neurychlím to," nebyl sdílnější Pánek a zároveň připomněl, že "kauza" okolo milovického osvětlení se bude řešit ještě hodně dlouho. "Ještě pár let bude trvat, než bude v úplném pořádku." Takže, drazí obyvatelé Milovic, hurá do obchodů pořídit baterky, lucerny, lampióny a kdo ví, co všechno.  

Ve městě roste obchodní centrum

Alespoň na tomto se intenzivně pracuje. Projekt má mezi obyvateli spoustu fanoušků, ale také poměrně početnou skupinu odpurců. Těm se nelíbí především to, že se veškeré obchody situují na jedno místo a také jejich budoucí struktura v obchodním centru. No, nejspíše bude třeba si na samotný nákupní park počkat a až pak soudit.