PATRIK BRODAN: Pravicová varianta byla reálná, bohužel nepodpořená

Patrik Brodan z TOP 09 byl vážným adeptem na starostu Berouna
 

Situace v Berouně je pro mnohé možná nepřehledná. Odejetý radní Patrik Brodan (TOP 09), který se hlásil na post starosty proti Ivanovi Kůsovi (ČSSD), má jasno: “Tato levicovo - populistická kombinace nového vedení je proti mému přesvědčení.“

Patrik Brodan den před volebním zastupitelstvem odstoupil z rady. V zastupitelstvu města Beroun zůstal, stejně jako například Ivo Hojka (Nezávislí Berouňáci). Své důvody odchodu hodnotí jako osobní. Z politiky se zatím chystá pomalu vytratit a budovat manažerskou  kariéru.

Úvodní otázka je prostá, proč jste odstoupil z rady?

Nejzásadnější důvod byl, že počínání vedení Berouna neplnila má očekávání a u dalšího vývoje ve vedení s panem Kůsem (ČSSD) a panem Mišinou (ANO) jsem být nechtěl. Aby vedl radnici někdo s natolik aktivní komunistickou minulostí, ještě notabene s někým z ANO, to je příliš levicovo - populistická kombinace proti mému přesvědčení. A za tím si stojím. S dalšími radními problém nemám a naopak vítám nově příchozí, kterými byla rozpadlá rada doplněna. 

Chtěl jste být starostou Berouna. Proč myslíte, že vás lidé z  koalice nepodpořili?

Tahle volba nebyla jen o starostovi, ale hlavně o místostarostech. A ti podle mě mezi stávajícími zastupiteli nejsou. Výsledkem je, že město má jen jednoho místostarostu, což je málo. Přišel jsem s určitou vizí, jak vést Beroun jako starosta, ale má snaha nebyla podpořena. Alespoň jednoho místostarostu jsem měl konkrétně domluveného z náhradníků Nezávislých Berouňáků. Ale bohužel nikdo z nich nechtěl o této variantě jednat. Takže strana, která dostala 6 mandátů v zastupitelstvu, má ve výsledku pouze 3 lidi zastoupené v radě (3 jsou z NB, 2 z ČSSD, 1 z ODS a 1 z ANO) a nikoho ve vedení, což je škoda. Kandidátka Nezávislých Berouňáků byla vždy nabitá osobnostmi a velkými jmény, kteří mají přitáhnout voliče. Ale pouze lídr je předurčen pro práci. Tak tomu bylo vždy a nyní se to v reálu poprvé vymstilo.

staronový starosta Ivan Kůs (ČSSD); Foto: K.Pavlíčková

A jak mezi vámi probíhala dohoda o tom, kdo nastoupí na post starosty?

Kolegové z NB i z ČSSD na generálce většinově podpořili pana Kůse, a to 100%.  Jen kolegyně z TOP 09 a z Pro Beroun ho nevolily.  Volbu jsem respektoval a dle „koaliční“ dohody jsem proti němu na zastupitelstvu ani nekandidoval.

Zdá se mi, že těch rezignací bylo docela dost. Zvlášť z řad NB.

Ano. 5 radních od voleb odstoupilo a z toho byli 4 Nezávislí Berounáci (včetně na jaře odstoupivšího místostarosty Urbánka). Což je poměrně kuriozní. Je to něco, co by nám nemusela další města závidět. 

Patrik Brodan (37 let) vystudoval obchod a ekonomii v USA. Do komunální politiky se dostal v roce 2010  jako radní Berouna za TOP 09. O půl roku později, po odvolání starosty Tomáše Havla (ODS), se stal neuvolněným místostarostou. Ve své gesci měl sport, bezpečnost a výstavbu. Je zastupitelem a členem Komise bezpečnosti Středočeského kraje. V civilním životě je Brodan obchodním manažerem. Se svou ženou má 2 děti.

Měli jste na radnici vůbec čas řešit problémy nebo jste se jenom dohadovali?

Naše uskupení, „koalice“ chcete-li, protože my nemáme podepsanou žádnou smlouvu, fungovala posledních 5 let naprosto v klidu a byli jsme velmi jednotní. Měli jsme pro Beroun společné cíle. Ti, co byli v uvozovkách v opozici, se chovali velmi nekorektně a nepříjemně. A paradoxně nás tím ještě sjednocovali.

Kdy začala spolupráce vrzat?

V září došlo v zastupitelstvu k přestřelce členů Nezávislých Berouňáků ohledně prodeje pozemků pod golfovým hřištěm a to vyvolalo tento stav. Tento konflikt měl určitě i co dělat s odchodem starostky. Vše ale začalo již na jaře, kdy z řad NB odstoupil místostarosta Urbánek. Byl tp víceméně omyl vygenerovaný z voleb. Vedení města ve 2 lidech se nedalo zvládnout a to vídím jako jednu z hlavních příčin, na kterou starostka Endrlová zdravotně dojela. 

bývalá starostka Šárka Endrlová; zdroj: Facebook Nezávislí Berouňáci

 

Jak se vám spolupracovalo konkrétně s paní starostkou Endrlovou, je podle vás dobrý vůdce?

Neříkám, že ve všem perfektně, ale říkám velmi dobře. Byli jsme si blízcí. Myslím, že to byl člověk na správném místě a že manažerskou roli zvládla na jedničku. Takových lidí do politiky moc nechodí. A právě proto měla i tolik odpůrců, kteří jí úspěch nepřáli a stále ji kritizovali. Naší spolupráci samozřejmě zastiňují události minulého týdne. Podle mne nepodpořila správný směr a společně s dalšími šla cestou nejmenšího odporu. Zvolit starostu „za zásluhy“ a pouze jednoho místostarostu, který se v problematice naprosto neorientuje, mi připadá krajně nezodpovědné.

V čem jste měli s ČSSD největší názorové rozdíly?

nově zvolený místostarosta Michal Mišina (ANO); Foto: K.Pavlíčková

Řekl bych, že mezi námi nebyly velké názorové rozdíly. Z 90 % jsme se v rámci koalice shodli. V tom bych problém neviděl. Nejde tedy o mé rozpory s ČSSD jako stranou. Mám určité výhrady k panu Kůsovi, protože po mojí zkušenosti v roli místostarosty to není člověk, se kterým bych byl ochoten dennodenně spolupracovat. Možná jsem naivní, ale starosta má být podle mého vzorem pro občany, což Kůs nesplňuje.             

 

A pan Mišina vám vadí proč?

Pana Mišinu znám pouze ze zastupitelstva a nemůžu vůči němu říct nic, protože ho neznám. Na druhou stranu vnímám, že naslouchá některým lidem z ANO, kteří by na radnici patřit neměli a neměli by mít vůbec žádný vliv. A to mířím do historie, že mnoho lidí z ANO jsou lidmi s hodně temnou komunistickou minulostí. I u nás na Berounsku jich pár máme.

 

Vy jste i v krajském zastupitelstvu, budete letos kandidovat?

Tam kandidovat nebudu. Už jsem udělal určité kroky, které mou osobu měly od vyšší politiky oddálit. V průběhu posledního půl roku jsem už neobhajoval žádné politické posty ani v TOP 09. To avizovalo můj postoj. Rád bych se více věnoval rodině a kariéře na mezinárodním poli. Žil jsem dlouhá léta v zahraničí a mluvit anglicky mi chybí. Nechci ale popírat, že částečně za mým rozhodnutím stojí i momentální “negativní” polické klima, které spíše odrazuje, než přitahuje mladé lidi do politiky.  

Proč jste se tedy ucházel o post starosty?

Byla to hlavně reakce na podporu, kterou jsem měl ve volbách a také samozřejmě na krizovou situaci, v níž se Beroun ocitl. Z pozitivních reakcí lidí v Berouně na mojí kandidaturu jsem vnímal, že mám poměrně silnou podporu. K fungujícímu vedení jsem ale potřeboval najít ještě další 2 místostarosty a to mi kolegové v koalici z nepochopitelných důvodů neumožnili. Pravicová varianta byla reálná, ale bohužel nepodpořena.

 

.

                               

 

Klíčová slova: