Cibule: pečená, smažená, vařená, léčivá! Vychutnejte nejlepší RECEPT

Dáte si vynikající cibulové dobroty?
 

Je to tady, sklidili jsme cibuli, je to přírodní antibiotikum, které se zvláště v podzimním počasí opravdu hodí. Dáte si polévku, kroužky nebo cibulový sirup?

Rychlá cibulačka  

3 větší cibule pokrájejte na tenčí kolečka a smažte na másle 10 - 15 minut. Mezitím si přichystejte 1 litr hovězího vývaru. Až bude cibule pěkně dozlatova, poprašte ji moukou, zamíchejte a ještě minutku smažte. Přilijte vývar, osolte, opepřete, přihoďte bobkový list. Polévku vařte půl hodiny na mírném ohni. V mezičase orestujte žampiony a připravte bagetu. Tu nakrájíte na plátky, posypete sýrem a zapečete v troubě. Jezte polévku, ke které budete přikusovat bagetku. Pokud při servírování zapečete sýrem i polévku, bude bezpochyby luxusní! Dobrou chuť!

Smažené cibulové kroužky
Můžete si je vychutnat  jako samostatnou pochoutku třeba k televizi. Nakrájejte několik cibulí na plátky, rozdělte je na kroužky a dejte do mísy s mlékem. Máčet nechte 20 minut.. Smíchejte 150 g hladké mouky, 50 g kukuřičného škrobu, lžičku kypřicího prášku, lžičku cukru, lžičku soli a půl lžičky sladké mleté papriky. Můžete přidat kapku piva. Cibulové kroužky namáčejte do těstíčka a smažte. Před podáváním posolte.

Grilovaná cibule

Fajn příloha, která potěší! Cibule oloupejte, rozkrojte napůl a posolte, popepřete, popřípadě přidejte grilovací koření. Půlky zabalte s trochou másla do alobalu a grilujte 20 - 25 minut.

Plněná cibule podle Zdeňka Pohlreicha:
Vezměte si kastrol a smíchejte v něm 0,75 g kachního sádla, 1 prolisovaný česnek, bobkový list, tymián, zelenou petržel, pár kuliček černého pepře, 4 velké cibule, zlehka osolte a opepřete, zalijte litrem vody a přiveďte k varu. Až cibule změkne, tak ji vylovte, odřízněte vršek a opatrně vydlabejte dužinu.

Na olivovém oleji orestujte 200 g kuřecích jater, odložte je stranou a na pánvi osmažte 100 g hub, přidejte 100 g vařených fazolí, 50 g pistácií, dužinu z cibule, lžíci másla, tymián a 1 litr kuřecího vývaru. Vařte, dokud omáčka nezhoustne, vsypte pokrájená játra, dochuťte solí a pepřem a směsí naplňte cibule. Všechno pěkně zapečte v troubě.

Mrkev, kousek řapíkatého celeru, 1 nakrájenou cibuli, 3 stroužky česneku a 2 větvičky rozmarýnu orestujte, přidejte hrst namočených bílých fazolí, zalijte vodou a vařte do změknutí. Omáčku rozmixujte a přeceďte, zašlehejte do ní máslo, můžete rozředit vývarem a pěkně našlehejte do pěny. Do talíře naservírujte cibulovou marmeládu, na ní položte plněnou cibuli, přelijte šťávou a dokola vlijte fazolovou omáčku.

Proti rýmě

V tomto počasí, kdy je chvíli zima a chvíli zase hezky, se množí nejrůznější onemocnění. A proto je fajn použít cibuli! Pokud na vás něco leze nebo i jako prevence je ideální cibulový sirup. Jen bych po požití moc nechodila mezi lidi. Ale pokud ležíte v posteli, nikoho obtěžovat nebudete. Vezměte 4 větší cibule, nakrájejte je na kolečka a zasypte tak 200 g cukru. Nechte pod poklopem odpočívat. Po 3 - 4 hodinkách vycedíte výborný sirup. Užívejte po lžičkách. Pokud si chcete být jisti, že jste zabili opravdu všechny bacily, tak si jednu cibuli jen tak rozpulte a nechte v ložnici, ve které se potíte. Pohltí škodliviny, zabije bacily a vám bude brzo lépe!