Triumf vůle a odhodlání: První ochrnutý Čech pokořil trať Jizerské 50

 

Málokdo z nás si umí představit, jaké to je být upoután na invalidní vozík. Lidé, kteří se s tím denně perou, zaslouží obrovské uznání. Tím spíš, když jsou jako Jan Tománek, který nejenže se nevzdal, ale dál si plní své sny. Klobouk dolů před jeho dalším úspěchem, kterým bylo pokoření slavné Jizerské 50.

Padla psychologická hranice a trať Jizerské 50 zdolal jako první Čech hendikepovaný Honza Tománek. Ochrnutý sportovec z Dobříše na lyžařské sledgi překonal technické potíže a projel kompletní celou trať jubilejního ročníku.

Tománek je od úrazu ochrnutý na spodní polovinu těla a má funkční pouze třetinu svalů. Přesto nerezignoval, ale naopak ukazuje, že sport je jeho doménou. Podle sezony se účastní vrcholových závodů v handcyclingu, dlouhých triatlonů, jako je Ironman 70.3., či běžkařských laufů. "Loni mě potrápily zdravotní potíže, ale od druhé poloviny roku 2016 jsem se vrátil ke sportu v plné síle," usmíval se Tománek.

Nevzdal to a dojel do cíle
Letošní Jizerská 50 byla Honzovým čtvrtým pokusem tuto náročnou trať zdolat. Podařilo se! Stal se tak prvním Čechem a třetím člověkem vůbec, který ji zdolal. Celou padesátikilometrovou trasu zvládl v čase 5 hodin a 49 minut. Přes opakované technické potíže s ulomeným vázáním, které odstartovala kolize s padajícím lyžařem a které chvíli vypadaly opravdu beznadějně, dokázal sebrat síly, poprat se s nepřízní osudu a závod dokončit. Také díky svému sparingpartnerovi Martinovi Brabencovi, který mu dal k dispozici své vázání, opět slege zprovoznil a  jelo se dál.

"Horšící se sněhové podmínky byly dalším z faktorů, který mi závod výrazně ztížil. V druhé části závodu sníh rychle bředl, stopy buď vůbec nebyly, nebo již nedržely a ramena čím dál tím víc trpěla,“ popsal podmínky v průběhu závodu Honza. "Sjezdy v závěru závodu už byly velmi nepříjemné a vzhledem k předcházejícím technickým problémům jsem se modlil, aby technika vydržela a já mohl dokončit."

Jako další závod má Tománek v plánu účastnit se za necelých čtrnáct dní slavného Vasaloppet 90 ve Švédsku. Tento legendární závod je běžkařským fenoménem. Jedná se o trasu dlouhou 90 kilometrů a je to opravdová výzva. "Určitě se s tím poperu. Nevzdávám se dopředu, i když vím, co všechno mě čeká." Přejme mu tedy, ať vše dopadne přesně tak, jak on chce. A ještě jednou uznale smekněme klobouk před tím, s jakým elánem k životu přistupuje.