V úterý dvacítky, pak zase zima. Má smysl se těšit na mrazivý víkend?

 

Pondělí je pro mnohé nejhorším dnem v týdnu. Po volnu zase v práci, hromada práce a víkend daleko. Má ale vůbec cenu odpočítávat hodiny a těšit se na páteční odpoledne? Pokud bychom to brali z pohledu počasí, tak vážně ne. 

Tento týden nás bohužel nečeká žádná přehlídka teplých dní. Kdo se těšil, že po místy až mrazivém období konečně čeká opravdové jaro, bude zklamán. Maximálně dva pěkné dny, pak zase chladno a déšť, ve vyšších polohách dokonce sníh. "Relativně teplé období ukončí studená fronta od západu, která přinese déšť nebo přeháňky, ojediněle i bouřky," potvrdila Michaela Valachová z Českého hydrometeorologického ústavu. 

Úterý teplo, pak zima a déšť

Pokud můžete, vezměte si na úterý volno či dovolenou. Bude to totiž nejteplejší den v týdnu. Rtuť teploměru se vyšplhá až na osmnáct stupňů v Čechách, na Moravě by mohlo být ještě o tři stupínky tepleji. Slunce si však přesto neužijeme, má být oblačno až zataženo. Večer pak nejspíš dorazí i srážky jako předzvěst škaredého zbytku týdne. 

Stejně zatažená obloha bude i ve středu s tím rozdílem, že teploty klesnou maximálně na čtrnáctku. Výjimečně by mohl být i velmi silný déšť, od poloh nad 600 metrů se pak dočkáme i sněžení. Aby se to nepletlo, podobný trend bude mít i čtvrteční počasí. Opět zataženo a teploty zase o něco níže, tentokrát se "ohřejeme" při devíti stupních. V noci bude navíc pořádná kosa, ojediněle i nula. 

Toužebně vyhlížený pátek nepřinese žádnou dramatickou změnu. Přes den se oproti čtvrtku sice o stupínek oteplí, slunečních paprsků si však neužijeme. A víkend bude na zimní bundu. Jestli jste plánovali vyrazit na chatu nebo chalupu, pak jedině s dostatečnou zásobou dřeva a uhlí. Noční teploty totiž při zmenšené oblačnosti klesnou až pod bod mrazu na mínus dva stupně. Přes den se teploty vyšplhají na jedenáct, respektive šestnáct stupňů. Že by blýskání na lepší časy?