V Lánech bylo horko, hořelo auto a hasiči vyprošťovali lidi

 

Kdo viděl včerejší zásah hasičů v Lánech, musí mít jasno. Tihle chlapi jsou praví hrdinové! Nejprve vyprostili zraněnou osobu zaklíněnou ve voze a následně bleskově hořící auto uhasili. Šel z toho doslova mráz po zádech přesto, že u plamenů bylo přádné horko.

Představa, že jste bezmocní v autě s pochroumanou páteří, zlomenou nohou nebo čímkoli jiným, co vám zabraňuje z vozu utéct, je dost ošklivá. Právě v těchto chvílích se člověk musí spoléhat na hasiče a doufat, že svoji práci odvedou bez chybičky. Jejich jediný špatný pohyb může znamenat váš konec, případně trvalé následky. V Lánech to sice bylo všechno jenom jako a v rámci 135. výročí od založení místního sboru dobrovolných hasičů se jednalo o ukázku. Přesto akce v podání kladenských profesionálů proběhla precizně a "čistě". 

Speciál Panther je úžasný stroj. Obrovská mašina plná nejmodernější hasicí techniky umí nejen hasit, ale také se na místo zásahu dost rychle dostat. Přesto, že váží skoro čtyřicet tun, z nuly se dostane za 30 vteřin na osmdesátku, motor má 705 koní.

Už předtím se mohli diváci pokochat pohledem na techniku, která dojela z nejrůznějších koutů Středočeského kraje. Letištní speciál Panther nebo sanitní "bévépéčko", to byla asi největší lákadla. "Tenhle pásák nám závidí v celé Evropě. Volají si nás z Německa i dalších zemí. Nikde nic takového nemají. Jejich stroje mají kola, my jediní jsme na pásech," vysvětlil jeden ze záchranářů. Naštěstí však ještě nebyl na našem území použit. Zasáhnout dokáže nejen při nehodách v těžkých terénech, ale třeba i při povodních nebo jiných přírodních katastrofách. 

Kulturní vložkou, a to velmi vzácnou, byla přítomnost primase českého Miroslava Duky. Arcibiskup pražský požehnal novému spolkovému praporu lánského hasičského sboru a zároveň i jednomu ze zrenovovaných vozů. "Přeji jim samozřejmě co nejvíce zachráněných životů. A pokud možno co nejméně výjezdů." Kardinál už má přitom s hasiči zkušenosti, není to tak dávno, co sloužil mši za zesnulé záchranáře.