Jablka. Jsou lepší od silnice než ze supermarketu?

Jablka mohou být zevnitř zkažená i když na povrchu vypadají krásně.
Zobrazit fotogalerii (4)
 

Jablka od silnice jsou plná těžkých kovů. Jablka ze supermarketu jsou už v podstatě jen vrstva postřiků. Po kterých sáhnout raději? 

Všichni jsme už od dětství slýchávali, ať nesbíráme ovoce z ovocných stromů podél cest. To je totiž plné olova, které je škodlivé. Na druhou stranu, kdo se ještě nezakousl do jablka ze supermarketu, které je zvenku krásné a zevnitř shnilé? 

Jablka ze supermarketu

Jablka, která rostou v sadech, jsou několikrát za rok chemicky ošetrována proti nejrůznějším škůdcům. Pochopitelně, jejich slupka musí zůstat krásná a lákavá. Jinak bychom je nekupovali. Ovoce ze supermarketu si všichni doma omyjeme. Nejen proto, že se nám nelíbí představa, že na ovoce někdo sahal špinavýma rukama, ale hlavně proto, že věříme, že opláchnutím smyjeme chemický postřik. Je to opravdu tak? Záleží na tom, jak dobře to uděláte!

Jak správně umývat? Opláchnutí studenou jednoznačně nestačí. Pokud chceme mít jistotu, doporučuje se omýt ovoce a zeleninu v roztoku z octa a čisté vody. Ocet můžete nahradit kyselinou citronovou. Špetka soli ve vodě s octem zabezpečí smytí nebezpečných pesticidů z povrchu. 
Vysoký lesk nás přiláká jako Sněhurku. Naštěstí povoskovaná jablka nás nezabijí

Samozřejmě, postřiky jsou pod kontrolou a probíhají i pravidelné kontroly kvality ovoce. Pokud jde o jablka, jsou často chemicky tak kvalitně ošetřena, že se nekazí přirozeně od povrchu dovnitř, ale obráceně, ze středu ven. Jestliže jsme zvyklí kupovat si dražší jablka, často nás nadchne, jak jsou lesklá. Za lesk může povoskování jablek, které nemusí být ani nijak označené. Zbavíme se ho mýdlem a teplou vodou. Přestože vosk náš organismus nestráví, neměl by být nebezpečný. Používá se, aby ochránil jablko před škrábanci a plísněmi.

Jablka od silnice

Povrch nemusí být perfektní, chuť a vůně je bez vady

Od doby, co se přestal používat olovnatý benzín, nepředstavují jablka od silnice tak obrovský problém. Pochopitelně poblíž rušné dálnice může jablko obsahovat stopové množství kadmia, rtuti či olova. Každopádně nic, co by nám v malém množství ublížilo. Pokud si proto zvolíte pro trhání jablek cestu, kde jen občas přejede auto, starosti si nedělejte. Jablka nejsou ošetřená chemicky, a tak možná potkáte červíka, který je ostatně dobrým důkazem zdravého jablka. Také slupka jablka může být nedokonalá, na druhou stranu chuť a vůně nám případné nedokonalosti na kráse vynahradí. 

Pochopitelně snadnější je donést si jablka ze supermarketu. Nemusíme je trhat, ani pro ně speciálně jezdit. Jde jen o to, jestli za ně chceme utrácet. Perlička nakonec: Zbytkový obsah postřiků v ovoci je zjišťován pro každý postřik zvlášť. Ovocnáři však používají těchto postřiků během dozrávání ovoce několik. Byť jednotlivé postřiky nepřekročily svým osahem normu EU. Teprve nyní se Evropská unie začíná zajímat o vliv tohoto chemického koktejlu na lidský organismus.