Tetín PŘEDTÍM a PAK vám vyrazí dech!

 

V Tetíně vsadili na revitalizaci, která dá větší prostor lidem a menší autům. Doprava se má zklidnit a lidé si víc užijí veřejného prostoru. Nechte se nadchnout plánovanou proměnou Tetína.

Tetín je historicky významnou obcí. Ačkoliv by se mohlo zdát, že hlavní historickou postavou, která poznamenala obec, byla bájná Teta, sestra Libuše, není to tak. V Tetíně byla zavražděna svatá Ludmila, která jak možná víte, byla první historicky doloženou ženskou postavou, navíc křesťankou. 

Tetín bude krásný!

Obec v roce 2021 oslaví 1100 let od zavraždění Ludmily a v souvislosti s tím nové zastupitelstvo chce vrátit obci Tetín historický význam a zlepšit infrastrukturu. "Zatím proběhla pouze architektonická soutěž, takže samotná realizace je zatím ještě vzdálená," vysvětluje starosta obce Tetín Martin Hrdlička. 

 

Revitalizaci Tetína komplikuje několik věcí. Rekonstrukce se týká historického centra obce, které je památkově chráněné. Zároveň je obec náboženským centrem a ještě ke všemu leží v CHKO Český kras a v chráněných Tetínských skalách. "Architektonická soutěž už proběhla, ještě se musí uzavřít a pak se posuzuje projekt a probíhá rozhodnutí. Následuje projekt pro stavební rozhodnutí," vysvětluje starosta Martin Hrdlička složitý proces, který by měl vést k realizaci rekonstrukce. Každopádně není reálné udělat rekonstrukci najednou, ideální strategií proto bude postupovat krok po kroku.

"První část realizace by měla proběhnout ideálně v roce 2018, a to kolem fary a kostela sv. Jana Nepomuckého," přibližuje Martin Hrdlička. Finance, nutné k realizaci, by měl z části pokrýt vlastní rozpočet obce, ale také dotace ze Středočeského kraje a Evropské fondy.