Kolínu se risk vyplatil. Ovčárecká ulice je již opravena. Co rekonstrukci zkrátilo?

Ovčárecká ulice v Kolíně patří k vůbec nejvíce frekventovaným.
Zobrazit fotogalerii (3)
 

Tak tohle se skutečně nestává příliš často. Rekonstrukční práce v ulicích se většinou protahují přes oficiální termíny dokončení. V Kolíně se ale podařil přesný opak a frekventovaná Ovčárecká ulice je již opravena.

Závěrečná etapa stavebních prací v rámci Ovčárecké ulice do své poloviny probíhala za úplné uzavírky dotčené lokality. Ta se týkala úseku od světelné křižovatky Na Louži po silniční nadjezd nad železniční tratí. Důvodem byly rekonstrukční práce a pokládka tzv. tichého asfaltu. Ten by měl všem obyvatelům zmíněné lokality přinést vetší hlukovou izolaci.

Ovčárecká ulice patří v Kolíně k těm vůbec nejvíce vytíženým. Je to především z důvodu, že se jedná o výpadovku do průmyslové zóny Kolín-Ovčáry.

Právě kompletní uzavírka v první týden stavebních prací se ve finále ukázala jako skutečně mistrovský tah. Sice to přineslo nutnou objížďku a fakt, že řidiči museli cestovat formou obousměrných objížděk, ovšem zkrácení stavebních prací ve většině kvitují.

"Cestování přes Veltruby není zrovna procházkou růžovým sadem, ovšem aspoň je hotovo, snad si ale radnice zase nevymyslí další opravy," uvedl v jedné z facebookových diskuzí Petr Klícka. Faktem je, že ani tyto opravy nebyly z hlavy kolínských radních, jednalo se totiž o projekt, který inicioval kraj a moc se do něj mluvit nedalo.

Radnice bojovala a úspěšně

Sice neměla moc pák, jak s celou rekonstrukcí něco udělat, ale pár dílčích úspěchů se přeci jen povedlo. "Podařilo se nám změnit omezení pouze na dobu první části stavebních prací, most se po nich otevřel, což většina lidí ocenila,” uvedl Tomáš Růžička, místostarosta města, který byl do všeho hodně zaangažovaný.

V Kolíně se momentálně pracuje také v okolí vlakového a autobusového nádraží. Komplikace se tak netýkají pouze samotných řidičů, ale také lidí, kteří dávají přednost hromadné dopravě.

Původní termín konce stavbních prací se podařilo zkrátit také za přispění dobrého počasí. "První týden byl opravdu náročný, ale celková situace se výrazně z našeho pohledu uklidnila, když se nám podařilo domluvit s Dopravní p olicií ČR a předčasně otevřít Masarykův most přes Labe. Jsme rádi, že uzavírka skončila tak brzy," dodal Růžička.

"Už jsem myslel, že se nedočkáme, doprava v centru byla někdy opravdu peklo, tak snad nyní bude vše v pořádku," věří v lepší zítřky Michaela Holá, která po opravené silnici každý den dojíždí do práce.

Opravuje se i jinde na Kolínsku

Řidiči musí počítat se zdržením v Úvalech, kde se momentálně usilovně pracuje na opravě mostu. Provoz je tu v současné době řízen formou semaforů. Podobná situace je pak aktuální také v Nebovidech.

Uzavírky se ale objevují četně také na menších, nicméně též využívaných silnicích III. třídy. Pracuje se třeba v Přišimasech, u obce Hoštice nebo v Dolanech. Řidiči už jsou ale na něco podobného zvyklí a s komplikacemi počítají, i když je samozřejmě nijak netěší. Holt opravit se to někdy musí. Jiná cesta nevede.