Vyroste v Poděbradech Kaufland přímo vedle kolonády? Lidé sepsali petici

Sice to vypadalo, že je s Kauflandem v Poděbradech ámen, ale nyní se situace znovu obrací
Zobrazit fotogalerii (5)
 

Hypermarket Kaufland a jeho výstavba v Poděbradech je opět aktuální. Projekt má své příznivce, ale i poměrně početnou skupinu odpůrců, kteří dokonce sepsali petici. Co je vlastně lepší? Mít, či nemít Kaufland?

Sice to vypadalo, že je s Kauflandem v Poděbradech ámen, ale nyní se situace znovu obrací. Město sice nesouhlasilo s úbytkem zeleně a příliš úzkou komunikací, nicméně investor nechal přepracovat projektovou dokumentaci.

Maloobchodní skupina Schwarz-Gruppe v ní pracuje s jediným vjezdem, který bude u kruhového objezdu. Touto cestou by se do komplexu nedostávali pouze zákazníci, ale také zásobování. V původním návrhu přitom bylo naplánováno, že se bude zásobovat z ulice Boučkova.

Nový plán také rozšiřuje množství zeleně, upravuje plochu parkoviště a zvětšuje nákupní plochu. Ta se oproti původním 4 400 m2 má zvětšit na 5 000 m2. Kromě hypermarketu bude v objektu obchodní pasáž s doplňkovým prodejem a stánek rychlého občerstvení.

Necitlivá lokalita

V Poděbradech je nedostatek hypermarketů a obyvatelé jsou nuceni často jezdit na nákupy do sousedního Nymburka, v tomto ohledu je tudíž samozřejmě dobrou zprávou, že by se měl Kaufland stavět. "To místo asi není nejlepší, ale my na nějaký supermarket čekáme už dlouho. Budu moc ráda, když si budu mít možnost nakoupit i jinde než jen v Penny na nádraží. Bohužel zatím vždy skončilo u slibů a nikdy se nic neuskutečnilo," sdělila nám poděbradská rodačka Marie Stýskalová.

V ulici Boučkova má vyrůst protihluková stěna, druhá je pak plánována podél parkoviště. Na okraji areálu, pro oddělení komunikace a zamezení možnosti přecházet trať, bude 1,5 metru vysoký plot. U vjezdu do areálu bude umístěn reklamní sloup o výšce 8 metrů. Na parkovišti by pak mělo být přes 200 parkovacích míst.

Právě lokalita kousek od poděbradské lázeňské kolonády je trnem v oku všem odpůrcům projektu, kteří proti němu sepsali i petici. Ta v tuto chvíli čítá přes 100 podpisů a sdílí se napříč sociálními sítěmi.

"Vedení města definuje Poděbrady jako klidné město, které má za cíl snížení hluku a také dopravy. To je ale v rozporu s plánovanou stavbou Kauflandu pouhých 300 metrů od lázeňské kolonády," vyrukuje za petiční výbor Roman Gütter.

Město má krátké ruce

Bohužel vedení města má v tomto případě příliš málo možností, jak cokoliv ovlivnit. "Zvrátit záměr výstavby hypermarketu nemůžeme, veřejnost navíc není jednoznačně proti," vysvětluje starosta města Ladislav Langr. Podle jeho slov investor postupuje v souladu s územním plánem a také respektuje vyjádření dotčených orgánů.

"Možnosti města jsou v tomto případě velmi omezené, přesto se musíme pokusit vyjednat s investorem maximum. To se týká hlavně rekonstrukce U Garáží, dopravní audit nejen kruháku, ale celé ulice Dr. Horákové a musíme zejména požadovat od investora realizaci stanovených dopravních opatření, pokud vůbec audit ukáže, že očekávaná dopravní obslužnost je v této lokalitě přípustná," dodává starosta.

Místostarosta Ivan Uhlíř je jedním z odpůrců projektu, Kaufland v této lokalitě se mu nelíbí a v případě hlasování je připraven razantně odmítnout. Ve finále ale i on cítí, že město se stavbou nic moc neudělá.

"Město by si mělo říct, zdali tam Kaufland chce, či nechce a tak jednat s investorem. To však se znalostí toho, že bude-li investor postupovat dle zákona a splní-li vše potřebné k vydání územního rozhodnutí, půjde s tím velmi těžko něco dělat," vysvětluje Uhlíř a dodává, že se schůzce s investorem nebrání, nicméně si je vědom toho, že munici na to, aby stavbu případně přehodnotil, nejde získat.

Takže ve finále je jasné, že nejdůležitější bude, aby vedení města a investor našli společnou řeč. To by mohlo pomoci, aby se vyřešily všechny možné potenciální problémy, které by mohly po výstavbě Kauflandu nastat. Je ale jasné, že záleží jen a jen na investorovi, zda ve finále supermarket postaví, a s tímto rozhodnutím město nehne, i kdyby stokrát chtělo.