Na lukrativních pozemcích bude hypermarket. Kdo na tom vydělá?

Na zelené louce se bude stavět. Někdo je proti, jiní jásají...
Zobrazit fotogalerii (3)
 

Kladenští zastupitelé schválili změnu územního plánu, která umožní vytvoření komerční zóny v lokalitě Růžové pole. Proti protestovala opozice i část veřejnosti. Kritici tvrdí, že poslední rozvojová plocha ve městě by neměla být zastavěna hypermarketem. Obávají se zhoršení životního prostředí a zvýšení dopravní zátěže. Mají pravdu?

Zástupci radnice namítli, že jde o soukromé pozemky a město se snažilo najít rovnováhu mezi soukromým a veřejným zájmem. Poukazovali i na to, že čtvrtina ploch bude určena pro sport a rekreaci. Pozemky patří soukromému investorovi, který o změnu na komerční zónu požádal.

Opoziční ODS se bude podle zastupitele Dan Jiránka snažit, aby rozhodnutí bylo prohlášeno za neplatné, nebo se ho pokusí po volbách zrušit. Namítl, že už nyní je v Kladně trojnásobně více ploch hypermarketů, než je průměr v Česku. "Nemohu vyloučit, že se nějací občané obrátí na soud," řekl Jiránek.

Chybu podle primátora Milana Volfa udělalo město už před lety, kdy souhlasilo s tím, že pozemky budou určené k zástavbě. Výstavba hypermarketu podle něj navíc není jistá. Projekt musí získat územní rozhodnutí a stavební povolení a uspět při posouzení vlivu na životní prostředí.

Dopravní zátěž? Prý minimální

Primátor Milan Volf (Volba pro Kladno) tvrdí, že město k záležitosti přistupovalo objektivně, má studii pro celou lokalitu a navrhlo i změny, aby v oblasti mohla být také bytová zástavba. "Nám nic jiného nezbývalo," řekl. Na místě, kde je neudržovaná zeleň, by podle dosavadního plánu mohlo vzniknout sportoviště. Podle Volfa by to ale mohlo mít horší dopad na okolí, například kdyby šlo o arénu pro motokáry. 

Iniciativa Zachraňte Růžové pole sesbírala podle jednoho ze zástupců Tomáše Kutila přes tisíc protestních podpisů. Kutil politiky vyzval, aby o lokalitě rozhodovali až po volbách a k záležitosti bylo vypsáno referendum. Radní Ondřej Rys (za Volbu pro Kladno) podotkl, že jde o soukromé pozemky a jiná situace by byla, kdyby šlo o území patřící městu. Poukázal na to, že čtvrtina plochy bude určena pro sport a rekreaci a zbytek pro investora. Nepředpokládá, že by nová obchodní plocha vyvolala enormní dopravní zátěž. Spíš bude znamenat přeskupení té současné, dodal.

Hodně ironie a protesty veřejnosti

Zastupitelka za ODS Eva Čermáková prohlásila, že město toho s investorem mnoho nevyjednalo. "Jsem uchvácena bruslařskou stezkou kolem benzinky," poznamenala ironicky nad plánkem od soukromého investora. "Tyto pozemky městu nepatří, a pokud se to podaří, jedna čtvrtina městu připadne," oponoval radní za Volbu pro Kladno David Homer.

Dosud nezastavěné území leží u lesoparku Bažantnice poblíž obchodního centra Oáza. Na jednání dorazilo i několik místních lidí. Část v publiku hlasitě odmítla výroky některých zastupitelů, například o dopravní zátěži nebo údajné prašnosti z nynějšího pole. Jejich veřejná vystoupení občas také skončila slovní přestřelkou s primátorem Volfem. "Vaše názory bych označil za neomarxistické, vy chcete diktovat soukromým vlastníkům, co mají se svým majetkem udělat?" reagoval například náměstek Přemysl Mužík (Volba pro Kladno) na slova jednoho z diskutujících, který navrhoval vypsání architektonické soutěže.

Krásy středočeských nádraží: Kladenské je v provozu už skoro 200 let. Čtěte zde.