Praha šetří: Díky koronaviru nebude na Nový rok ani ohňostroj, ani videomapping

 

Pražský magistrát poprvé po letech nepřivítá příští rok ani ohňostrojem, ani videomappingem. Město šetří kvůli výpadku příjmů, který způsobila pandemie nového koronaviru. Informaci dostanou v pondělí radní. V minulosti město tradičně nový rok vítalo 1. ledna ohňostrojem, letos jej nahradilo promítání na budovy, které s sebou podle vedení města nenese negativní důsledky, jako je hluk a stres pro zvířata. Novoroční ohňostroj v metropoli i tak byl, financovala jej veřejná sbírka.

„Hlavní město se v současné době snaží hledat finanční úspory a peníze účelně využívat pro vyrovnání se s ekonomickými dopady epidemie koronaviru a k podpoře Pražanů, seniorů, podnikatelů, sociálně slabých a dalších skupin obyvatel, k podpoře turismu, služeb a dalších oblastí," stojí v dokumentu pro radní.

Dva miliony

Letošní videomapping na Národním muzeu stál téměř dva miliony korun. Peníze může město podle dokumentu využít k jiným účelům, které Praze a jejím obyvatelům pomohou s řešením ekonomických dopadů koronavirové krize.

Ohňostroj 

Praha nahradila tradiční ohňostroj videomappingem letos poprvé, vyvolalo to kontroverzi. V reakci vznikla sbírka, kterou uspořádali autoři minulých ohňostrojů. Nakonec ohňostroj odpálili z bastionu nad parkem Folimanka, nad akcí převzala záštitu Praha 2.

Úspory

Magistrát předpokládá, že kvůli koronaviru přijde v letošním rozpočtu o 12 až 15 miliard korun. Hledá proto úspory, podle dřívějších informací sníží běžné výdaje o 613,5 milionu korun. Nejvyšší částky vezme magistrátním odborům hospodaření s majetkem a dopravy, o peníze přijdou i další odbory.

KAM DÁL: Bratrská pomoc, která stála životy nevinných lidí. Moskevský protokol nepodepsal jen jeden