Půlmilionová ztráta v archivu Prahy. Zmizely dokumenty okolo roku 1500

Z archivu Prahy zmizely vzácné dokumenty
 

Z depozitáře Archivu hlavního města zmizelo pět starých tisků z období okolo roku 1500. Škoda je podle odhadu minimálně 450 000 korun. Vedení archivu se obrátilo na policii, zmizení tisků odhalili zaměstnanci archivu letos v lednu. Vyplývá to z dokumentu, který dostali pro informaci pražští radní. Ti jej neschvalovali, pouze jej dostali jako informační materiál.

Z depozitáře v 9. patře budovy zmizel prvotisk žaltáře Beatus vir od Friderica Crewsnera vydaný v Norimberku kolem roku 1477 a rovněž prvotisk traktátu od Hilaria Litoměřického zhruba z roku 1485. Archiv postrádá i svazek Flores Doctorum pene omnium vydaného v roce 1575, prvotisk Concilium Constantiniense Acta et decreta od Henricusa Grana a jeden dosud nesignovaný a nekatalogizovaný svazek.

Pět svazků

Zmizení dvou svazků si všimli zaměstnanci archivu na konci ledna. "Provedenou inventurou celého depotního sálu, která trvala do 3. února 2020, bylo následně zjištěno, že chybí celkem pět svazků," píše se v informačním dokumentu. Ještě téhož dne se ředitel archivu obrátil na policii.

"Archiv policii poskytl veškeré informace a záležitostí se teď zabývají orgány činné v trestním řízení. Šetření není ukončeno, proto se k případu nemůžeme blíže vyjadřovat. Ředitel archivu také přijal bezpečnostní opatření, aby podobným situacím zabránil," sdělil mluvčí magistrátu Vít Hofman.

Archiv hlavního města sídlí na Chodovci na Praze 11. Jeho úkolem je shromažďovat dokumenty a písemnosti týkající se historie Prahy od počátku města do současnosti. Podle internetových stránek archivu má více než 750 000 evidovaných exponátů v celkovém rozsahu přibližně 23 000 metrů.

Klíčová slova: